Yunet
 

Društvo

Đurić na čišćenju Begečke jame: Ovo je lepo izletište za sve, apelujem na ljude da mesto iza sebe ostave čistim

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 23. mart 2024. • 19:34 •

Đurić na čišćenju Begečke jame: Ovo je lepo izletište za sve, apelujem na ljude da mesto iza sebe ostave čistim

Grad Novi Sada sproveo je volontersku akciju uređenja Parka prirode „Begečka jama” povodom Svetskog dana voda, pored gradonačelnika Novog Sada u akciji čišćenja učestvovali su i članovi MZ „Begeč”, zaposleni u Gradskoj upravi za zaštitu životne sredine, JVP „Vode Vojvodine”, JVP „Vojvodina šume”, Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode, JKP „Čistoća” i „Gradsko zelenilo”, kao i tim Zelene stolice.

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić jedan je od učesnika današnje akcije čišćenja, on je zajendo sa direktorom JVP „Vode Vojvodine” Srđanom Kruževićem obišao Begečku jamu koja se prostire na 500 hektara.

– Svi smo danas u svojstvu volontera na čišćenju Begečke jame. Plan nam je da očistimo što više, sa što više volontera i podignemo svest o zaštiti životne sredine, o tome da čuvamo i pazimo ono što smo dobili od naših predaka i da ostavimo našoj deci koja će nas naslediti i rukovoditi ovim prostorom. Važno nam je da danas pokažemo park prirode koji je na pola sata od Novog Sada, gde ljudi mogu da se prošetaju, oni koji imaju dozvolu da pecaju, odmaraju. Ovo je lepo izletište za sve građane Novog Sada i apelujem na ljude da se trude da mesto iza sebe ostave čistim – istakao je gradonačelnik i dodao da je ovo nastavak akcije koja je počela pre mesec dana, a to je čišćenje parkova, parkovskih površina, divljih deponija.

Prvi čovek Grada podsetio je da je Begečku jamu posetio u avgustu, zajedno sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić, kada je tokom nevremena oštećeno 200 hektara parka.

– Ovom akcijom pokušavamo da ljude više približimo reci, prirodi, da ovo postane jedna oaza. Područje pruža mogućnost posetiocima da vide 125 biljnih vrsta, 140 vrsta ptica, 14 vrsta ribe i 11 vrsta gmizavaca. Važno je da zaštitimo i očuvamo- rekao je Kružević i dodao:

– Za dve godine koliko upravljamo ovim područjem, uspeli smo da uložimo preko 26 miliona dinara u opremu- kupili smo čamac na električni pogon, vozilo kojim se obilazi je električno, imamo ribočuvara koji je čuvar zaštićenih područija, uložili smo u kamere koje nadgledamo 24 časa iz našeg monitoring centra.

Kružević je naglasio da se radi na projektovanju nove crpne stanice koja će koja će uspeti da drži podjednak nivo vode u Begečkoj jami.

Akcija Grada Novog Sada organizovana je u partnerstvu sa inicijatorima akcije iz kompanije „Aptiv Mobility Services” d.o.o. Novi Sad i Udruženja Arhus centar Novi Sad.

nsuzivo.rs

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena