Yunet
 

Društvo

Gradonačelnik Đurić se sastao sa ambasadorom Meksika

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 5. april 2024. • 15:17 •

Gradonačelnik Đurić se sastao sa ambasadorom Meksika

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić primio je u Gradskoj kući ambasadora Meksika u Srbiji Nj.E. Karlosa Feliksa. Gradonačelnik mu je poželeo srdačnu dobrodošlicu, a ambasador je istakao da mu je drago što je ponovo u Novom Sadu, čestitavši gradonačelniku na brojnim evropskim priznanjima koje je Grad stekao prethodnih godina.

Sagovornici su se tokom sastanka saglasili da Srbiju i Meksiko vezuje tradicionalno prijateljstvo, a da se diplomatski odnos dve države temelji na zajedničkim vrednostima slobode, nacionalnog integriteta i ravnopravnosti među narodima i državama.

Gradonačelnik Đurić je rekao da je Grad Novi Sad čvrsto opredeljen za dalje jačanje saradnje sa meksičkim gradom Tolukom, u cilju unapređenja dugogodišnje saradnje koja datira još od osamdesetih godina prošlog veka. Dva grada sklopila su Sporazum o bratimljenju 2015. godine, čime je njihova saradnja formalizovana, a na njenom razvoju će nastaviti da se radi u kontinuitetu, u različitim sferama, rečeno je na sastanku.

Ambasador Feliks istakao je da je jedna od aktivnosti Ambasade Meksika u Srbiji, između ostalog, promovisanje meksičke kulture, te da je s tim u vezi danas u poseti Novom Sadu gde će u Muzeju Vojvodine otvoriti izložbu „Meksički kodeksi – uspomene i saznanja“ koju je pripremila Ambasada. Pored toga, u toku je i manifestacija „Dani Meksika u Muzeju Vojvodine“, gde se uz izložbu, održavaju i predavanja i dečje radionice inspirisani kulturnim nasleđem Meksika.

Gradonačelnik i ambasador su se saglasili da će nastaviti da neguju dobre odnose i doprinose što boljoj saradnji dva naroda, prvenstveno kroz kulturnu razmenu i privrednu saradnju, a u cilju povezivanja ljudi i realizacije različitih projekata.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena