Yunet
 

Društvo

Đurić: Grad Novi Sad mora da učestvuje u reintegraciji pojedinaca u društvo

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 6. maj 2024. • 16:55 •

Đurić: Grad Novi Sad mora da učestvuje u reintegraciji pojedinaca u društvo

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić zajedno sa profesorkom Vesnom Turkulov posetio je danas centar za psiho-socijalnu rehabilitaciju i resocijalizaciju od bolesti zavisnosti „Zemlja živih“ na Čeneju i tom prilikom rekao da grad mora da pomogne štićenicima prilikom reintegracije u društvo.

Đurić je dodao i da pored ove muške jedinice koja broji 25 štićenika funkcionišu još tri – u Krčedinu, Vilovu i Rajkovcu.

„Ono što moramo raditi u budućnosti je da menjamo gradsku odluku koja reguliše volonterski rad koji je plaćen da ipak štićenici koji izađu odavde mogu i da se uključe negde i da rade i da budu plaćeni za to. Ipak je to njima druga šansa u životu“, rekao je Đurić.

Prema rečima profesorke Vesne Turkulov, smeštajni kapaciteti u psihijatrijskim ustanovama u zemlji su limitirani, a potrebe su velike.

„Ja kao lekar sam iznenađena da je sve manje zavisnika od narkotika, a sve više od kocke i društvenih igrica. Kako čujem skoro polovina je onih koji su zavisni od kocke, to je problem i u svim psihijatrijskim ustanovama u zemlji“, rekla je Turkulov.

Otac Branko Ćurčin koji je i osmislio koncept Zemlje živih devedesetih rekao je da štićenici na Čeneju borave besplatno zahvaljujući gradu.

„Oko 6.000 ljudi je prošlo, računamo one koji su bili jedan dan i ceo program. Svaki peti je prošao čitav program, a mi smo u kontaktu sa svima koji su bili preko godinu dana. Ima i dece koja su bila ovde po šest meseci, pa su izašli i dobro su“, kazao je otac Branko.

Jedan od štićenika Ilija Vučinić dodao je da je probleme sa alkoholom imao preko 10 godina.

„Zajednica mi je pomogla da ponovo upoznam sebe i da se oporavim i da praktično naučim da se borim sa svim životnim problemima koji će me po završetku rehabilitacije svakako čekati“, kazao je Vučinić.

 

Foto: Tanjug Nenad Mihajlović

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena