Yunet
 

Kultura

Svečano otvorena manifestacija „Antićevi dani”

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 14. mart 2024. • 15:51 •

Svečano otvorena manifestacija „Antićevi dani”

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić prisustvovao je dodeli godišnje nagrade „Miroslav Antić“ za najbolju pesničku knjigu, na svečanosti u okviru manifestacije „Antićevi dani“.
– Danas, o sedamnaestoj po redu manifestaciji „Antićevi dani“, skoro pa punoletnoj, voleo bih da se zajedno prisetimo njenih početaka, ljudi koji su je stvorili i ostavili je nama i svom gradu u amanet. Iako, nažalost, više nisu sa nama, čvrsto verujem da bi duhovni otac „Antićevih dana“ dr Draško Ređep i nekadašnji predsednik Skupštine grada Zoran Vučević, koji je organizaciju ove manifestacije zdušno podržao, danas bili ponosni. Oni su postavili temelje „Antićevih dana”, čiji je program svake godine sve bogatiji i sadržajniji. Način na koji se Mika Antić igrao rečima, ali i bojama, filmskom trakom ili novinskim tekstom, ravno je umetnosti iz neke druge dimenzije, Antićevske, samo njemu znane. On je imao čarobni štapić da konture razuma i stvarnosti, prožme krhkom granicom sna i mašte, i da se useli u svakog od nas po malo, još od detinjstva. Novi Sad je ponosan na neponovljivog Miku koji je snažno utisnuo svoj pečat u istoriju grada, a mi negovanjem ove manifestacije, pokazujemo naš odnos prema njegovom svaralačkom opusu – rekao je gradonačelnik i čestitao ovogodišnjem laureatu, istaknutom kulturnom posleniku Selimiru Raduloviću za knjigu pesama „Zapis na stubu, jerusalimskom“.
Prisutnima se obratio direktor Kulturnog centra Novog Sada Bojan Panaotović, kao i Selimir Radulović koji je rekao da je veoma ponosan na to što je dobitnik Godišnje nagrade za najbolju pesničku knjigu „Miroslav Antić“ za 2023. godinu.
– Ova nagrada nosi ime po večitom dečaku srpskog pesništva i posebno sam zahvalan žiriju i Gradu Novom Sadu na njoj. Život bez smisla je najopasnije iskušenje, a moje delo upravo govori o povratku na prave vrednosti i traženju smisla u veri, u nadi da se sačuva čovečanstvo- istakao je Radulović.
Manifestacija će trajati u Novom Sadu do 18. marta, u realizaciji Kulturnog centra Novog Sada, a organizuje se u znak sećanja na pesnika Miroslava Miku Antića i na njegov stvaralački opus. U središtu ovogodišnje manifestacije je čuvena Antićeva zbirka poezije „Mit o ptici“, koja predstavlja veliku himnu stvaranju, pohvalu neprolaznosti i srž pesničke filozofije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena