Yunet
 

Poljoprivreda

Delegacija Ministarstva poljoprivrede Brazila posetila Pokrajinsku vladu

Novosadska TV • Redakcija Novosadska TV • 24. jun 2024. • 14:39 •

Delegacija Ministarstva poljoprivrede Brazila posetila Pokrajinsku vladu

Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo sastali su se danas sa delegacijom Ministarstva poljoprivrede i stočarstva Brazila, koja boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

Na sastanku je bilo reči o mogućnostima za unapređenje saradnje u oblastima prehrambene industrije, na planu povećanja stočnog fonda u našoj pokrajini, te razmeni iskustava u oblasti proizvodnje semena u sektoru biljne proizvodnje, u čemu naša pokrajina ima izuzetne rezultate.

Zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Zoltan Tot je upoznao delegaciju iz Brazila, koju predvodi pomoćnik ministra poljoprivrede za trgovinu i međunarodne odnose Žulio Sezar Forte Ramos, sa odlikama AP Vojvodine, ističući da je reč najproduktivnijem agrarnom području u Srbiji.

„Vojvodina je tradicionalno poljoprivredni region sa više od milion i po hektara obradive zemlje, i agrarno područje posvećeno poljoprivrednoj proizvodnji na zdrav i održiv način“, istakao je Tot i dodao da je današnji susret ujedno prvi korak u stvaranju uslova za jačanje saradnje između Vojvodine i Brazila u oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Na sastanku je razgovarano o mogućnostima povećanja stočnog fonda u našoj pokrajini, te iskustvima i tehnologijama Brazila u proizvodnji goveđeg mesa koje bi bile značajne za primenu u Vojvodini.

Prostor za saradnju je viđen i u značaju daljeg transfera iskustava i znanja između brazilskih i vojvođanskih individualnih poljoprivrednih proizvođača, u čemu će učešće uzeti i novosadski Poljoprivredni fakultet i poljoprivredne stručne službe sa teritorije AP Vojvodine.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Brazila Žoze Mauro da Fonseka Kosta Kouto.

Delegacija Ministarstva poljoprivrede Brazila je nakon sastanka u Pokrajinskoj vladi svoj boravak u Vojvodini nastavila posetom Institutu za ratarstvo i povrtarstvo „NS seme“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena