Yunet
 

Kultura

Održana 63. Opštinska smotra dramskog stvaralaštva u Kruščiću

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 18. april 2024. • 00:00 •

Održana 63. Opštinska smotra dramskog stvaralaštva u Kruščiću

KRUŠČIĆ, 18.04.2024. – U Kruščiću je, i ove godine, tradicionalno održana 63. Opštinska smotra dečjeg dramskog stvalaraštva ,,Jasna Vitas-Lukić“. Publici su se predstavile dramske sekcije iz 5 naseljenih mesta opštine Kula, i to iz Kule, Crvenke, Sivca, Kruščića i iz Ruskog Krstura.

Smotru su otvorili glumci Pozorišta ,,Stevan Sremac“ Doma kulture u Crvenki koji su izveli predstavu ,,Šećerno kraljevstvo“, po tekstu i u režiji Zorana Radulovića. Nakon njih, publici su se predstavili glumci Dramske sekcije OŠ ,,Veljko Vlahović“ iz Kruščića i Dramske sekcije ,,Luča“ KUD ,,Kruščić“, predstavom ,,Princ bez miraza“ Aleksandre Lukić, u režiji Mirjane Badže. Predstavu ,,Uspavana lepotica“ Ljubivoja Ršumovića, u režiji Slobodana Nogavice, izveli su mališani Dramske sekcije Kulturnog centra Kula. Naposletku, odigrana je i predstava ,,Dobri gusari“ po tekstu i u režiji Miloša Miloševića Šike, a koju su izveli glumci Dečje dramske sekcije ,,Velimir Sandić Veljko“ Doma kulture Sivac.

Predstava koju izvode deca iz Ruskog Krstura, odnosno Dramski studio ,,Art“ Doma kulture Ruski Krstur, ,,Pobednici“ Saše Paljenkaša, u režiji Adriane Nađ Barne, izvedena je dva dana kasnije u Ruskom Krsturu, u okviru Dramskog memorijala ,,Petra Rizniča Đađe“. Tom prilikom, na predstavu su dovezena deca iz drugih sredina u kojima žive Rusini, sa ciljem da i oni vide i zavole pozorište i da se možda i u svojim sredinama uključe u pozorišnu umetnost.

Po rečima selektora Smotre, Vladimira Nađ Aćima, bilo bi poželjno da predstave, pre Smotre, već imaju nekoliko repriza, kako bi deca bila bolje uvežbana, ali je generalno zadovoljan i odluku o plasmanu predstava na Zonsku smotru doneće vrlo brzo:

,,63. Opštinska smotra dečjeg dramskog stvaralaštva ,,Jasna Vitas Lukić“ održana je u Kruščiću i sve je bilo po rasporedu. Sve predstave osim krsturske odigrane su u istom danu, a predstava iz Ruskog Krstura odigrana je naknadno u matičnom pozorištu i tog dana dovezli smo decu iz drugih sredina gde žive Rusini da vide i zavole pozorište i da se možda i u svojim sredinama uključe u pozorišnu umetnost. Većina ovih predstava bila je premijerno izvedena na Smotri. Možda je najbolje da te predstave već imaju nekoliko repriza jer je jako važno da se deca uvežbaju i da se sve to proveri, posebno kada sa matične scene odu u novu sredinu i nove uslove, tako da bih molio da se obrati pažnja na to na sledećim smotrama. Mnogo je tu stvari na koje ne možemo da utičemo, deca su bila često bolesna u smeni zime i proleća, ali sam generalno zadovoljan i svima ću dati šansu da se još malo uigraju i da motivišemo decu da što više dolaze u pozorište“.

Izvor: Q media

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena