Yunet
 

Zdravlje

Danas se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima

Q Media Kula • Redakcija Q Media • 31. januar 2024. • 00:00 •

Danas se obeležava Nacionalni dan bez duvanskog dima

SRBIJA, 31.01.2024. – U Srbiji se svakog 31. januara tradicionalno obeležava Nacionalni dan bez duvana, ove godine pod sloganom „365 dana bez duvana“. I dok je većina evropskih zemalja proterala cigarete iz zatvorenih prostorija, a ponegde je čak zabranjeno pušiti ih i na nekim javnim mestima, „tihe ubice“ i dalje odolevaju u Srbiji.

Na paklicama cigareta koje se prodaju u Srbiji postoje upozorenja, ali podaci koji se već nekoliko godina ne menjaju govore da pušači gotovo i ne obraćaju pažnju na njih.

Trećina stanovnika Srbije su pušači. Više je žena nego muškaraca zavisnih od nikotina, a zabrinjavajući broj maloletnika koristi cigarete ili neki drugi duvanski proizvod.

Srbija je na sedmom mestu u svetu po broju pušača koji čine 40,6 odsto stanovnika. Među ženama pušača je 41,2 odsto, a među muškarcima 40 odsto. Ovi procenti znače da skoro svaka treća žena i svaki četvrti muškarac u Srbiji puše.

Prema podacima Evropskog informativnog sistema za kancer, Srbija je na drugom mestu u Evropi po stopi oboljevanja i smrtnosti od raka pluća, odmah iza Mađarske.

Više od 26 odsto stanovništva Srbije, starijeg od 15 godina, svakodnevno pali cigaretu, dok 15,8 odsto puši 20 i više cigareta na dan, podaci su „Istraživanja zdravlja stanovništva Srbije 2019. godine“.

Od raka pluća u Srbiji svake godine oboli 7.000 ljudi od kojih umre oko 5.000, a pušenje je glavni faktor rizika.

Prema podacima „Istraživanja o ponašanju u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Republici Srbiji“ iz 2022. godine, cigarete je bar jednom tokom života pušilo 15,1 odsto učenika (14,5 odsto dečaka i 15,6 odsto devojčica).

Rezultati istraživanja pokazuju i da svaki peti učenik prvog razreda srednjih škola (19,9 odsto) koristi elektronske cigarete, kao i da je upotreba ovih proizvoda popularna i među dečacima i devojčicama.

Izvor: Danas

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena