Yunet
 

Društvo

Kako postati sudski tumač?

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 1. jul 2022. • 10:02 •

Kako postati sudski tumač?

Studirate srpski ili neki strani jezik i razmišljate o potencijalnom zaposlenju nakon studija. Ili se, pak, bavite pravnim poslovima, pa želite da u svoje poslovanje ubacite i ponudu usluga sudskog tumača. Prevođenje vam dobro ide, a čuli ste da sa znanjem jezika možete jednostavno postati i sudski tumač. Međutim, niste sasvim sigurni šta rade sudski tumači i šta je to potrebno da bi se to i postalo. Kako bismo vam pomogli u vašoj poslovnoj orijentaciji i dodavanju nove kvalifikacije u vaš CV, predstavićemo vam sve korake potrebne za ispunjenje tog cilja.

Ko je sudski tumač?

Ono što je neophodno da na prvom mestu razjasnimo je da prevodilac i sudski tumač, odnosno, sudski prevodilac, nije isto zanimanje. Činjenica je da svaki sudski tumač može biti i prevodilac, ali ne može svaki prevodilac biti automatski i sudski tumač. Razlika je u tome što tumači imaju dozvolu da overavaju legalne prevode garantujući njihovu tačnost i pouzdanost. Stoga, ukoliko želite da postanete sudski tumač, biće vam potrebno malo više od znanja jezika, a sada ćemo videti šta je sve to.

Da li je diploma neophodna?

Bitno je naglasiti da, uprkos uvreženom mišljenju, nije vam neophodna diploma Filološkog fakulteta ukoliko želite da postanete sudski tumač. Dakle, nije neophodno da posedujete znanje jezika koje je zvaničino potvrđeno od strane bilo kog jezičkog fakulteta. Možete posedovati i zvanični sertifikat škole stranog jezika koji dokazuje određen nivo znanja jezika. Naravno, ono što vam je sigurno potrebno jeste odlično poznavanje stranog jezika, minimum C1. Da biste uopšte mogli da konkurišete za ovo zvanje, neophodno je da imate makar petogodišnje iskustvo u prevođenju. To takođe znači da morate da budete dobro upoznati sa pravnom terminologijom, i da ste vešti i u usmenom i u pisanom prevođenju. Ukoliko konkurišete za zvanje sudskog tumača a ne posedujete diplomu, moraćete da pred komisijom dokažete svoje znanje i kompetenciju za ovu vrstu posla.

Prijavite se na konkurs

Zvaničan konkurs za imenovanje sudskih tumača raspisuje Ministarstvo pravde Republike Srbije, za tačno određene strane jezike koji su u tom trenutku potrebni. Kao što smo već naveli, kako biste se prijavili, potrebno vam je najmanje petogodišnje iskustvo u prevodilačkim poslovima ili dokaz od preko 5.000 prevednih stranica, kao i odlično znanje jezika. Pored stranog, jako je bitno da dobro poznajete svoj maternji jezik, u ovom slučaju, srpski. Konkurs za sudskog prevodioca objavljuje se na zvaničnom sajtu Ministarstva pravde i u Službenom glasniku, gde se nalaze i detalji svih neophodnih koraka kako biste se uspešno prijavili. To je ujedno i jedina prilika da dobijete ovo zvanje, jer bez aktuelno raspisanog konkursa, ne možete se prijaviti. Pored pravilno popunjenog obrasca, morate dostaviti i neke od ličnih dokumenata, kao što je izvod iz matične knjige rođenih, dokaz o državljanstvu i potvrda o neosuđivanosti. Nakon što ste svoj zahtev podneli, Ministarstvo je dužno da u roku od 60 dana odgovori na vaš zahtev, odnosno prijavu na konkurs, te objavi rezultate istog. Ukoliko uspeđno prođete konkurs, dobićete zvanično odobrenje da se bavite poslovima sudskog tumača, kao i poznati pečat koji ima pravnu vrednost.

Ponudite svoje usluge prevodilačkim agencijama

Nakon što ste dobili potvrdu da možete da se bavite poslovima sudskog prevođenja, potrebno je da pronađete mesto na kom ćete svoje usluge moći da ponudite. Ukoliko nemate svoju kancelariju koja se prevashodno bavi poslovima prevođenja, pronađite agenciju u kojoj ćete moći da započnete svoj posao. Na primer, ako želite da kao sudski tumac za engleski ili neki drugi jezik pronađete posao, možete se obratiti nekoj od mnogobrojnih prevodilačkih agencija, koje neretko nude i usluge sudskog tumača. To je odličan način da se upustite u ove vode pre nego što možda jednog dana otvorite i svoju agenciju. Druga opcija bila bi da pronađete zaposlenje u nekoj advokatskoj kancelariji ili u agenciji koja se bavi pravnim poslovima, a koja je u potrazi za sudskim prevodiocem.

Koraci u postajanju sudskog tumača nisu previše zahtevni, potrebno je samo dovoljno znanja i želje da svoje intelektualne i poslovne sposobnosti dodatno proširite.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena