Yunet
 

Društvo

Mašinska škola u Pančevu uspešna u dualnom obrazovanju

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. januar 2024. • 15:58 •

Mašinska škola u Pančevu uspešna u dualnom obrazovanju

Mašinska škola Pančevo je primer dobre prakse kada je reč o mogućnosti školovanja prema Nacionalnom modelu dualnog obrazovanja. U ponudi je pet obrazovnih profila, a interesovanje, kako učenika, tako i partnerskih kompanija, iz godine u godinu raste.

Dragan, Marko, Isidor pripadaju grupi od oko dve stotine učenika Mašinske škole Pančevo, koji su se opredelili za nastavu po modelu dualnog obrazovanja, koji je uveden u Srbiji 2017. godine. Taj nacionalni obrazovni model podrazumeva primenjivanje teorijskog znanja stečenog u školskim klupama u praksi, radom u određenim kompanijama. Sudeći po srednjoškolcima, pokazao se kao više nego uspešan.

-Kao mali sam maštao da budem operater i zato sam odabrao ovajsmer. Dualno obrazovanje je – odlično, zato što steknete radno iskustvo, i sviđa mi se to , rekao je Isidor Trifu, operater.

– S početka nisam planirao, ali sada mi se sviđa taj posao, sve sam bolji i bolji, tu je profesor, pomaže mi stalno , kaže Dragan Romanov, obrazovni profil “bravar-zavarivač”.

– Naravno da sam zadovoljan, idem u firmu CTF u Pančevu. Oni nas plaćaju mesečno. Sva teorija koja se u školi nauči, može da se primeni u firmi. To je još jedna prednost, rekao je Marko Tasić, tehničar mehatronike

Mašinska škola Pančevo pionir je u Srbiji po uvođenju dualnog obrazovanja u svoj školski program, u pet obrazovnih profila: instalater vodovoda, grejanja i klima uređaja, bravar-zavarivač, operater mašinske obrade, mehaničar motornih vozila i tehničar mehatronike. Interesovanje za te smerove iz godine u godinu raste, a u planu su i novi obrazovni profili, kaže Nenad Dojčinović, direktor škole.

– Učenici, generalno gledano, trećeg ili četvrtog stepena obrazovnog profila, mogu odmah posle završetka školovanja da se zaposle. Benefiti su priličnoveliki, naročito uz novi zakonVlade Republike Srbije, koji je donesen ove godine, i kojim se deficitarna zanimanja dodatno stimulišu , smatra Nenad Dojčinović, direktor Mašinske škole Pančevo.

Raste i interesovanje kompanija za učešće u dualnom modelu obrazovanja i saradnju sa Mašinskom školom, ističe Zoran Virić iz Privredne komore Srbije. Kako navodi, rok konkursa za priključivanje poslodavaca modelu dualnog obrazovanja produžen je do prvog februara, a sve je veći broj zainteresovanih preduzeća.

– Trenutno na području Južnobanatskog regiona imamo prijavljenu 21 kompaniju za oko devet obrazovnih profila i ukupno se traži oko 120-130 učenika. Ono što je ovegodine novo, to je da su se prijavile kompanije iz Beograda, i traže učenike obrazovnih profila kojih ima samo ovde, u Mašinskoj školi. rekao je Zoran Virić iz Privredna komora Srbije.

Model dualnog obrazovanja omogućava učenicima da steknu odgovarajuću stručnu praksu u preduzećima po izboru ,uz novčanu nadoknadu i svu opremu potrebnu za rad. Privredni subjekti koji su zainteresovani za uključivanje u dualni model obrazovanja sve informacije mogu da dobiju na sajtu Privedne komore Srbije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena