Yunet
 

Društvo

Nova era u prečišćavanju otpadnih voda započeta je u Vršcu

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. mart 2024. • 16:34 •

Nova era u prečišćavanju otpadnih voda započeta je u Vršcu

Postrojenje za preradu otpadnih voda grada Vršca prečišćava otpadne vode koje se sakupljaju kroz kanalizacionu mrežu dugu oko 100km na koju je priključena većina domaćinstava i veliki broj
privrednih subjekata. Ovo postrojenje je jedan od najboljih ekoloških primera u Srbiji.

Nova era u prečišćavanju otpadnih voda započeta je u Vršcu otvaranjem modernizovane linije za preradu mulja na prečistaču otpadnih voda. Nakon obimne rekonstrukcije, rezultati analiza svakodnevno potvrđuju da kvalitet otpadne vode koja napušta postrojenje zadovoljava domaće i evropske ekološke standarde. Prema rečima Jasmine Jevremović, šefa službe kanalizacije u JKP “Drugi oktobar”, postrojenje postoji od 1984. godine, a u startu je bilo projektovano za prečišćavanje to tercijarnog nivoa.

– 2018. godine ušli smo u projekat dogradnje nedostajućeg dela i rekonstrukcije postojeće opreme, kompletne mašinske, elektro opreme i automatizacije procesa. Projekat je završe u januaru 2022. godine, kada je postrojenje i pušteno u rad. Sve analize koje radimo mi interno ali i Zavod za javno zdravlje iz Pančeva, pokazuju da je kvalitet komunalne otpadne vode na izlazu sa postrojenja, zadovoljava sve propisane parametre propisane zakonskom regulativom.

Ključni korak u ovom procesu bila je izgradnja nove linije koja je transformisala mulj u neopasni praškasti otpad.

– Pre nepuna dva meseca je puštena u rad linija za tretman mulja, i mi sada taj višak aktivnog mulja praktično, od jedne sirovine koja je tečna, sistemom dehidratacije isušujemo do nekih 20% suve materije, znači dobijamo čvrstu masu koju odlažemo na gradsku deponiju, tačnije koristimo za pokrivanje deponije

Nova linija za preradu mulja označava korak ka održivom upravljanju otpadnim vodama i postavlja Vršac kao lidera u ovoj oblasti. Vršac nema veliku reku, pa se prerađena voda iz postrojenja izliva u Maloritski kanal, pa dalje do kanala Dunav-Tisa-Dunav.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena