Yunet
 

Društvo

U planu radovi na crkvi Svetog Karla Boromejskog

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 26. mart 2024. • 16:43 •

U planu radovi na crkvi Svetog Karla Boromejskog

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Pančevu prošle godine završio je prvu fazu radova na crkvi u Kovačici, kada je prema rečima Grozdane Milenkov, direktorke Zavoda, rađeno na slikanoj dekoraciji u unutrašnjosti crkve. Ove godine konkurisali su kod pokrajnskog Sekretarijata za kulturu za sredstva kako bi se sredio tavan u crkvi Svetog Karla Boromejskog u Pančevu.

“Zajedno sa sveštenicima došli smo do ideje da uložimo restauratorski i konzervatorski napor da u saradnji sa kolegama iz Zavoda u Subotici uradimo elaborat o tim radovima. U planu je da uradimo tavinicu, dokumentaciju imamo i čekamo i nadamo se da ćemo dobiti sredstva”, rekla je direktorka Zavoda za zaštitu spomenika Pančevo

Prema rečima Lasla Đuriša, župnika u crkvi Svetog Karla Boromejskog divno je što Zavod želi da zaštiti objekat koji je veoma star, jer prema njegovim rečima ovde pstoje vrednosti koje se ne mogu ničim platiti.

“Jako mi je drago što je Zavod konkurisao da se strop očisti od čađi kada je ovde bio manji požar, pre 10 godina kada su se zapalile božićne figure. Videćemo da li će biti odobrena sredstva jer to će biti prelepo. Biće drago i nama kao i svim Pančevcima, ovde se održavaju prelepi koncerti a i poseta turista je povećana sa raznih strana sveta. Zašto da ne pokažemo da se u ovom gradu brine o kulturi”, rekao je Laslo Đuriš, župnik u crkvi Svetog Karla Boromejskog.

U planu je da sredstvima koja se budu dobila o Pokrajne uradi i restauracije pojedinih velikih i malih slika rađenih tehnikom ulje na platnu koje takođe krase crkvu Svetog Karla Boromejskog.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena