Yunet
 

Društvo

Vršac: Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 27. mart 2024. • 09:10 •

Vršac: Sećanje na žrtve NATO bombardovanja

Foto: Grad Vršac

Povodom obeležavanja 25 godina od Nato bombardovanja, “SUBNOR” Vršac je, sa Udruženjem ratnih vojnih invalida, danas, u Velikoj sali Gradske kuće, organizovao Akademiju, a potom i polaganje venaca na spomenik “Lala”, u sećanje na nevino stradale Vrščane.

U ime Grada Vršca, obeležavanju Dana Sećanja na žrtve Nato bombardovanja SRJ, prisustvovali su Miroslav Lepir, član Gradskog veća za obrazovanje i Maja Ristić Lažetić, član Gradskog veća za socijalna pitanja, koja se ovom prilikom obratila prisutnima.

“Danas sa tugom i ponosom spominjemo i sećamo se svih nedužnih žrtava. Poginulo je preko 2500 civila, 1031 pripadnik policije i vojske i 89 nedužne dece. Ne postoji ni jedna reč, ni opravdanje za prerano prekinute živote, prerano prekinutu mladost, detinjstvo i snove. Navršilo se 25 godina od Nato bombardovanja, koje je neprekidno trajalo 11 nedelja, 78 dana i noći i nanelo ogromnu matrijalnu štetu našoj državi, ali ono što je nenadoknadivo jeste gubitak ljudskih života. Vojni ciljevi bili su mostovi, putevi, bolnice, vrtići, škole, trgovi, pijace, fabrike, ljudi, deca… Sada, kao i tada, nastojaćemo da sačuvamo neprocenjivu vrednost slobode i mira, kroz zalaganje za sigurnost i bezbednost svih svojih građana. Herojima neka je večna slava”, izjavila je Ristić Lažetić.

Vence su polagali, pored predstavnika Grada Vršca i Ministarstva odbrane, Policije Srbije, Udruženje RVI, predstavnici boračkih udruženja, kao i porodice poginulih boraca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena