Yunet
 

Društvo

Uspešni projekti obeležili 2023. godinu Udruženja Slovenaca “Sava”

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 30. mart 2024. • 15:24 •

Uspešni projekti obeležili 2023. godinu Udruženja Slovenaca “Sava”

Godina za nama bila je veoma uspešna za Društvo Slovenaca u Beogradu “Sava”. Sproveden je veliki broj aktivnosti od značaja za slovenačku zajednicu, a društvo beleži i značajan broj novih članova, zaključeno je na 22. godišnjoj skupštini društva kojoj je prisustvovao i ambasador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant.

Članovi Društva Slovenaca u Beogradu “Sava” prezentovali su na redovnoj godišnjoj skupštini izveštaje o radu u protekloj godini u svim sektorima. Nema sumnje da je 2023. godina bila uspešna, a kako je rekao predsednik društva Saša Verbič, najviše se izdvaja humanost koju su članovi pokazali kada su Sloveniju prošlog leta zadesile poplave.

– Mi smo, kao Slovenci koji žive ovde u Srbiji, organizovali humanitranu akciju prikupljanja pomoći za Republiku Sloveniju i odziv našeg članstva je bio ono što je mene naročito dirnulo, jer su se svi masovno odazvali i uložili koliko je ko mogao. Jedan simbolični gest, kojim smo pružili podršku matičnoj zemlji –rekao je Verbič.

Društvo “Sava” može da se ponosi i velikim brojem novih članova.

– Ja sam prijatno iznenađen što se članstvo povećava, i što je interesovanje za aktivnosti u društvu veliko. Sve inicijative ne dolaze samo od predsedništva, nego potiču iz članstva, što znači da društvo živi

Ovogodišnjem zasedanju Društva Slovenaca u Beogradu Sava prisustvovao je i ambassador Slovenije u Srbiji, Damjan Bergant, koji je izrazio zadovoljstvo radom tog udruženja.

– Ambasada želi i nada se da će i ubuduće podržavati sve aktivnosti svih društava Slovenaca u Srbiji, i time se postižu dobri rezultati. Društvo “Sava” je najveće društvo, u najvećem gradu u zemlji i veoma sam zadovoljan da čujem da se društvo uvećava i da dolazi do novih članstva u društvu , rekao je ambasador Bergant.

Desetogodišnjica naučnog časopisa “Slovenika” i čuvenog Festivala slovenačkog filma dva su značajna jubileja za koje se već priprema Društvo “Sava”, a koje će obeležiti u 2024.godini.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena