Yunet
 

Kultura

U Kačarevu otvorena 54. samostalna izložba Dragojle Lacković

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 29. april 2024. • 21:28 •

U Kačarevu otvorena 54. samostalna izložba Dragojle Lacković

U Kačarevu je otvorena 54. samostalna izložba Dragojle Lacković, slikarke iz Pančeva koju su uveličali nastupi pesnika iz Beograda i iz Književnog kluba „Prota Vasa Živković“ iz Pančeva. U muzičko delu nastupio je beogradski Plesni ansambl „Starogradska Srbija“ . Postavka slika pančevačke umentice može da se pogleda do 26. maja.

Cvetna polja i idilični prizori potekli iz mašte istaknute pančevačke slikarke Dragojle Lacković četvrtu godinu zaredom oplemenjuju prostor Doma kulture „Bratstvo-jedinstvo“ u Kačarevu. Kako kaže nadahnuta umetnica, u okviru novootvorene izložbe posetioci će moći da pogledaju neke od novijih slika iz njenog opusa.

„Pošto ja u svom opusu imam 700 slika, ne kategorišem ih ni na koji način… Sve one idu na izložbe, i sve zavisi od prostora… Uglavnom slikam pejzaže, ima nešto i apstrakcije. To je moja 54. izložba, Pančevo, Beograd, okolina, i Novi Sad., i uživam u tome što radim“, rekla je Dragojla Lacković, slikarka

Dom kulture u Kačarevu organizuje raznovrsne i kvalitetne kulturnoumetničke događaje, kako bi se zadovoljili ukusi kačarevačke publike, navodi Veronika Kerekeš Stevanovski, direktorka Doma kulture „Bratstvo-jedinstvo“ I dodaje da je jedna od takvih i izložba istaknute umetnice Dragojle Lackovićiz Pančeva.

„Pored toga, mi smo obogatili program, pa će pored njenih dela, ovde biti i nastup nekoliko umetnika i pesnika. Imamo i goste: plesnu grupu pod nazivom „Starogradska Srbija“ iz Beograda“, rekla je Veronika Kerekeš Stevanovski, direktorka Doma kulture „Bratstvo-jedinstvo“

Duh prošlosti u koreografijama Plesnog ansambla „Starogradska Srbija“ dodatno je dočaran kreativnim kostimima, koje su igrači sami prepravili i ukrasili, kaže koreograf, Dušica Aleksov.

„Igramo pre svega starogradske igre, jer želimo da sačuvamo tu tradiciju. Starogradske igre su danas pomalo zaboravljene, dosta se igra folklor. Želimo da ih oživimo, da se ne zaborave, tako da nam je prioritet igranje starogradskih igara i valcera, ali igramo i druge žanrove. Mi smo svi penzioneri, to nam je jedna mogućnost da ove penzionerske dane provodimo aktivno“, rekla je Dušica Aleksov – Koreograf Plesnog ansambla „Starogradska Srbija“.

Ljubitelji umetnosti iz Kačareva i okoline bili su oduševljeni zanimljivim spojem pesničkog, slikarskog i plesnog stvaralaštva. Zainteresovani mogu da pogledaju postavku slika Dragojle Lacković u Domu kulture u Kačarevu do 26. maja, radnim danima od 8 do 15 časova.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena