Yunet
 

Društvo

UŽ „Karlovčanke”: Očuvanje tradicije na kreativan način

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. april 2024. • 15:21 •

UŽ „Karlovčanke”: Očuvanje tradicije na kreativan način

Udruženje žena „Karlovčanke“, osnovano 2019. godine, mahom se bavi vezenjem, pletenjem, ali i pravljenjem slanih đakonija. Žene iz udruženja se bave i humanitanim radom, one izrađuju hobotnice koje su namenjene prevremeno rođenim bebama, te ih redovno šalju u Beograd. Cilj njihovog rada je očuvanje tradicije.

Kreativno Udruženje žena „Karlovčanke“ osnovano je na jesen 2019. godine i za sada broji 11 članova. Pretežno se bave pletenjem, vezenjem i pravljenjm pita a glavni cilj im je očuvanje bogate srpske tradicije, rekla je Ružica Ignjatović.

Ovo udruženje žena redovno za Beograd šalje ručno vezene hobotnice za prevremeno rođenu decu kojoj one služe kao igračka, jer ih podsećaju na pupčanu vrpcu.

U ovo udrženje redovno dolaze i deca koja žele da nauče nešto više o starinskim zanatima. Prema rečima Ružice Ignjatović, predsednice udruženja, sa decom je lako raditi jer mališani koji dođu obično su zainteresovani za rad.

Pitali smo decu da nam objasne kako se zapravo veze i šta najviše vole da vezu.

Kreativno udruženje žena Karlovčanke izvrsno ilustruje kako zajedničkim naporima možemo očuvati tradiciju, istovremeno pružajući podršku humanitarnim inicijativama koje doprinose boljitku zajednice.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena