Yunet
 

Društvo

U Vršcu otvoren Kutak za roditelje

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. april 2024. • 16:34 •

U Vršcu otvoren Kutak za roditelje

Grad Vršac, uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, Stalne konferencije gradova i opština, Unicef-a, Centra za podršku ranom razvoju “Harmonija” i LEGO fondacije, danas, u prostorijama Doma zdravlja Vršac,organizovao je zvanično otvaranje Kutka za roditelje, kao bazičnu meru podrške podsticajnom roditeljstvu u ranom razvoju dece u okviru projekta “Podrška lokalnim samoupravama u širenju dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu”.

Navedenom događaju prisustvovala je Gradonačelnica Vršca, Dragana Mitrović, koja je pružila veliku podršku realizaciji ove, veoma bitne mere podrške roditeljima.

“Veliko mi je zadovoljstvo da smo u prilici da, danas, zvanično otvorimo Kutak za roditelje, kao bazičnu meru podrške podsticajnom roditeljstvu u ranom razvoju dece u okviru projekta „Podrška lokalnim samoupravama u širenju dobrih politika i praksi podrške roditeljstvu“, koji je naš Grad prepoznao i uspešno realizovao uz podršku Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i u partnerstvu sa Stalnom konferencijom gradova i opština, UNICEF-OM, kao i Centrom „Harmonija“ i LEGO fondacijom. Grad Vršac je u ovoj godini izdvojio 1.450.000 dinara za ovaj projekat koji predstavlja deo šireg programa „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“, a koji sprovodi i podržava Vlada Republike Srbije. Potpisivanjem Memoranduma o saradnji i primeni integrisanog modela podrške sa Stalnom konferencijom gradova i opština, Grad Vršac je u prethodne dve godine realizovao sve planirane aktivnosti predviđene ovim projektom. Formirali smo Radno telo za podršku podsticajnom roditeljstvu i ranom razvoju koje sačinjavaju predstavnici lokalne samouprave kao osnovnog nosioca, koordinatori svih aktivnosti na lokalnom nivou i predstavnici ustanova učesnika projekta. Potom je urađena detaljna analiza stanja i procena indikatora ovih oblasti na teritoriji Grada Vršca i donet je Protokol o saradnji na realizaciji ovog projekta kojim smo kao krajnji cilj definisali i usvojili integrisane mere podrške za podsticajno roditeljstvo i rani razvoj dece. Do danas je preko 50 stručnjaka zaposlenih u ustanovama iz ovih oblasti prošlo stručne edukacije od strane najeminentnijih stručnjaka, a održavani su i stručni skupovi sa mentorima i predstavnicima drugih lokalnih samouprava u cilju razmene iskustva, znanja i prakse. Želim da izrazim veliku zahvalnost svima koji su učestvovali i doprineli uspešnoj realizaciji projekta, našim partnerima i saradnicima, našem timu lokalne samouprave, direktorima i koordinatorima naših ustanova koji su u svemu uspešno i aktivno sarađivali, stručnjacima naših ustanova: lekarima, patronažnim sestrama, psiholozima, specijalnim pedagozima, socijalnim radnicima i vaspitačima koji su tako motivisano i predano učestvovali u svim aktivnostima i izazovima na realizaciji i ostvarenju zadataka ovog projekta. Grad Vršac će nastojati da sve iplanirano i pažljivo pripremljeno, na najbolji mogući način praktično i primeni kroz sveobuhvatnu podršku kako sadašnjim, tako i budućim roditeljima u našem Gradu”, istakla je Mitrović.

Kutak za roditelje je bazična mera podrške i odvija se u posebno, za to, namenjenom i opremljenom prostoru, u kome će se jednom nedeljno održavati interaktivne radionoce sa roditeljima od strane stručnjaka, na teme koje su roditelji tražili putem sprovedenih anketa i koje obuhvataju najrazličitiji spektar oblasti vezanih za rani razvoj : od faza tipičnog razvoja dece, atipičnih promena, odstupanja u razvoju, psihosocijalne podrške porodicama u krizi, ishrana i nega po najsavremenijim metodama , podsticanje razvoja kroz igru, stimulacija psihomotornog razvoja, pozitvna motivacija , prevazilaženje teškoća i mnoge druge.

Osim Kutka za roditelje, planirane su još dve mere podrške koje se realizuju u okviru Predškolske ustanove: „Podrška defektologa“ i Centra za socijalni rad „Psihosocijalna podrška porodicama u krizi i porodicama iz osetljivih društvenih grupa.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena