Yunet
 

Kultura

Održana Manifestacija „Opštinska smotra folklornog stvaralaštva – Alibunar 2024“

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 19. april 2024. • 07:22 •

Održana  Manifestacija „Opštinska smotra folklornog stvaralaštva – Alibunar 2024“

Centar za kulturu opštine Alibunar, u saradnji sa Savezom umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine, organizovana je „Opštinska smotra folklornog stvaralaštva – Alibunar 2024.“. Manifestacija je održana u Domu kulture Vladimirovac.

Dom kulture u Vladimirovcu ponovo je bio domaćin jednog izuzetno lepog kulturnog događaja. Ovoga puta reč je o manifestaciji „Opštinska smotra folklornog stvaralaštva – Alibunar 2024“, koji je ugostio sve dečje, omladinske i prve ansamble Kulturno-umetničkih društava iz opštine Alibunar. Predsednik skupštine opštine Alibunar Aleksandar Siveri ističe da opština Alibunar maksimalno potpomaže svim kulturnim događajima u ovom mestu.

– Opština Alibunar podržava ovakve manifestacije, i uvek će ih podržavati, zato što one neguju kulturu, običaje i tradiciju. Danas u Vladimirovcu imamo jako veliki broj učesnika, danas slavimo igru i ples, i kompletno stvaralaštvo svih naših mladih folkloraša na teritoriji opštine Alibunar.

Sa druge strane, direktorka Centra za kulturu Alibunar, Olivera Cicović, kaže da je ovo za opštinu Alibunar postala već tradicionalna manifestacija koja svake godine okuplja veliki broj ljudi na jednom mestu.

Inače, 62. put za redom, pokrajinski savez folklornog stvaralaštva organizuje ovu tradicionalnu manifestaciju na teritoriji pokrajine, dok opštine u Vojvodini same organizuju svoje opštinske smotre, a potom se zonske smotre organizuju u Južnobanatskom i ostalim okruzima.

Najmlađi članovi kulturno-umetničkih društava koji su se predstavili publici u Vladimirovcu kažu da su se dobro spremili za ovaj nastup.

Imali smo puno proba, već par nedelja se pripremamo za ovaj koncert. Treninzi teku odlično i svi smo zadovoljni kako igramo.

Upoznala sam mnogo drugara, a treninzi teku odlično. Prvo radimo zagrevanje, pa potom prolazimo kroz sve igre, i na kraju sklapamo koreografiju za koncerte i nastupe.

U Domu kulture u Vladimirovcu predstavili su se KUD „Miloš Crnjanski“ iz Ilandže i KUD „Armonia“ iz Vladimirovca, zatim folklorni ansambli Doma kulture Alibunar, Doma kulture Vladimirovac i Doma kulture Banatski Brestovac. Nastupe ansambala ocenjivao je stručni žiri u sastavu Dragan Mićić, koreograf, i Gracijan Petrović profesor muzike, dok je ulaz na ovaj kulturni događaj bio besplatan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena