Yunet
 

Društvo

Kovačica: Počele pripreme za proslavu povodom naseljavanja mesta

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 18. april 2024. • 14:53 •

Kovačica: Počele pripreme za proslavu povodom naseljavanja mesta

U Kovačici će i ove godine u maju biti održana proslava povodom naseljavanja mesta. U Mesnoj zajednici Kovačica su u toku pripreme, a organizatori majavljuju veoma bogat program.

Mesna zajednica Kovačica se već uveliko priprema za predstojeću majsku proslavu, koja će ove godine biti u znaku stote godišnjice od rođenja proslavljenog slikara Martina Jonaša. U okviru manifestacije, biće održano niz, kako kulturnih tako i zabavnih, sportskih i gastronomskih dešavanja.

– Stogodišnjica rođenja Martina Jonaša se uklapa u Majske svečanosti. On je rođen 9. maja. Dva dana kasnije će biti održana konferencija u njegovu čast, gde će eminentni stručnjaci govoriti o njegovim delima, ne samo umetničkim, već i o njegovim zaslugama za Kovačicu. Osim toga, 15. maja ćemo obeležiti Dan Kovačice. To je datum prve pismene zabeleži o modernoj Kovačici. U okviru manifestacije biće održane razne folklorne, kulturne, sportske i gurmanske događaje, rekao je Adam Jonaš, predsednik Saveta MZ Kovačica.

U organizaciji Majskih svečanosti uključila su se sva udruženja sa teritorije Kovačice, a program dešavanja biće objavljen na zvaničnoj fejsbuk stranici MZ Kovačica.

– Ja volim da kažem da u ovakvim situacijama se mobiliše cela Kovačica, sva udruženja, i svako prema svojim mogućnostima se uključuje u organizaciju, kako bi manifestacija uspela, istakao je Jonaš.

Događaji tokom majske proslave održavaće se kako u Mesnoj zajednici, tako i u Domu kulture „3. oktobar“, Galeriji naivne umetnosti, Galeriji Babka, Slovačkoj evangelističkoj crkvi, Osnovnoj školi „Mlada pokolenja“ i sportskom centru Slavija. Proslava počinje 9. maja.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena