Yunet
 

Kultura

Zvuci cimbala i panove frule uveličali koncert orkestra NSRNM

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 23. april 2024. • 15:43 •

Zvuci cimbala i panove frule uveličali koncert orkestra NSRNM

Orkestar rumunske narodne muzike Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine održao je svoj dugo iščekivani koncert pred punom dvoranom Kulturnog centra Pančevo.

Među istaknutim gostima našli su se senator Rumunije, ministar savetnik Ambasade Rumunije u Beogradu, ministar savetnik u Generalnom konzulatu Rumunije u Vršcu, predstavnik Eparhije Dakija Feliks i predstavnici Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

Uzbudljivi zvuci rumunske narodne muzike odjekivali su dvoranom Kulturnog centra Pančeva tokom koncerta koji je obeležio početak proleća i najavio novu koncertnu sezonu. Ovaj događaj uveličali su istaknuti gosti iz važnih državnih i kulturnih institucija. Svečani govor Mihaia Dohotara, senatora Rumunije, inspirisao je publiku i pobrao velike aplauze.

-Veoma sam srećan što sam ponovo među vama i čestitam organizatorima na ovakvim manifestacijama koje čuvaju našu kulturu i tradiciju. Želim da prenesem velike pozdrave Rumunskog senata i budite sigurni da ćemo uvek podržati ovakve praznike kulture. Imao sam priliku da budem prisutan na jednoj od proba orkestra, i primetio sam sa koliko ljubavi oni to rade. Treba da cenimo njihov rad i trud, jer oni su pokazatelji našeg nacionalnog identiteta, i čestitam im što na ovakav način održavaju živu vatru naše kulture. Hvala vam što ste ovde da zajedno proslavimo beskrajnu lepotu rumunske narodne muzike, rekao je Dohotar.

Nacionalni savet rumunske nacionalne manjine ponosno je predstavio svoj orkestar, sastavljen od 30 internacionalno priznatih muzičara, koji promovišu tradicionalnu muziku i kulturu Rumunije širom zemlje, istakao je Stevan Mihajlov, izvršni predsednik Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine.

-Odlučilo se da je stiglo vreme i za Pančevo zato što pored pripadnika rumunske nacionalne manjine koja živi na području Pančeva, rumunska narodna muzika je popularna i kod drugih nacionalnosti. Mnogo događaja se organizuje koji bez ovog orkestra nemaju smisla niti mogu da se održe. Hteo bih da pomenem Festival folklora i muzike koji je pre dve godine bio u Banatskom Novom Selu, a ove godine će biti u Kuštilju. Čestitam orkestru na kontinuitetu, na radu, pored koncerta koje drže oni pomažu kulturno-umetnička društva, uče mlađe članove da sviraju, i samim tim činom promovišu i podstiču ljude da se bave muzikom, rekao je Mihajlov.

Bojan Boljanac, predsednik Upravnog odbora Orkestra narodne muzike Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, rekao je da je pančevačka publika bila u prilici da čuje zvuke retkih instrumenata, poput cimbala i Panove frule, koji se na ovim prostorima ne mogu čuti tako često.

-Panova frula je teška za sviranje, kod nas u Srbiji postoje nas dvojica koji sviramo Panovu frulu, nadam se da će taj broj biti mnogo veći.Ono što mi pokušavamo sve vreme je da ojačamo taj neki vid prezentovanja rumunske narodne muzike, nadam se da smo to uspeli i večeras. Zaista nam je drago što smi imali prilike da nastupamo večeras u Pančevu, posebno što je ovo naš prvi koncert ove godine. Ovim koncertom obeležavamo proleće, kako i ovaj koncert nosi ime, ističe Boljanac.

Orkestar rumunske narodne muzike osnovan je 2020. godine. Za četiri godine postojanja realizovao je niz nastupa i gostovanja širom Srbije i Rumunije. Svojim predanim radom doprinosi očuvanju i promociji kulturnog nasleđa rumunske zajednice u Srbiji.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena