Yunet
 

Kultura

U Kačarevu otvorena izložba velikana naivnog slikarstva

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 16. septembar 2023. • 09:59 •

U Kačarevu otvorena izložba velikana naivnog slikarstva

U Svečanoj sali Mesne zajednice Kačarevo otvorena je izložba velikana naivne umetnosti, Jana Žolnaja i Juraja Lavroša. Ovo je druga po redu izložba organizovana u saradnji Galerije naivne umetnosti Kovačice i Doma kulture Kačarevo. Njoj je prethodila kolektivna izložba 22 slikara slikara naive, kaže Ana Žolnaj Barca, direktorka galerije.

Sad smo odlučili, pošto je počela i škola, da prikažemo i umetnost pojedinačnih slikara, tako da ove večeri otvaramo svečano izložbu slika Juraja Lavroša, slikara iz Padine i Jana Žolnaja, slikara iz Kovačice. Oni se predstavljaju sa po 11 svojih dela, u pitanju su ulja na platnu, novijeg datuma. Na slikama su prikazani motivi sa sela, običaji Slovaka, žitelja Kovačice, tako da je svaka specifična na sebi svojstven način, rekla je Ana Žolnaj Barca, direktorka Galerije naivne umetnosti u Kovačici.

Slikari Juraj Lavroš i Jano Žolnaj stvaraju već decenijama, a njihove slike obišle su čitav svet. Oni smatraju da je veoma važno da se njihova umetnost predstavi i u manjim mestima, kaže Lavroš, i dodaje da je za njega slikarstvo način da se poveže sa drugima.

To je za mene duševni odmor… uživam jednostavno da radim to i ne mislim onda ni na kakve brige, ništa loše, samo dobro – čisto srce, duša. Jer mi slikari, kada slikamo – mi sebe stavljamo u sliku, i to bi publika trebalo da oseti, kakav je čovek i kakve su slike, rekao je Juraj Lavroš, slikar.

Po rečima Jana Žolnaja, za njega je naivna umetnost važna jer predstavlja deo nacionalnog identiteta, a preko svojih slika želi da ostavi poruku za potomke.

Pokušavamo da kroz slikarstvo zadržimo te slovačke tradicije. Da se ne bismo asimilovali, onda pesnici preko pesama, a mi slikari to osećanje izražavamo to osećanje kroz slike, da se ne zaboravi kako se radilo. Veronika Kerekeš Stevanovski, direktorka Doma kulture Kačarevo, izjavila je da ova izuzetna izložba prilika da se u lokalnoj zajednici promoviše slovačka kultura i umetnost.

Ovo je jedinstvena prilika da svi naši građani u svom mestu pogledaju fenomen naivnog slikarstva i jednan delić tog kulturnog bogatstva. Svi zainteresovani moći će da uživaju u postavci ove izložbe narednih mesec dana. Takođe, galerija Naivne umetnosti u Kovačici podseća da je ove godine Unesko prihvatio kandidaturu Srbije da se slovačko naivno slikarstvo upiše na listu nematerijalnog kulturnog nasleđa. Konačna odluka biće doneta 2024. godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena