Yunet
 

Kultura

Pozorišna trupa „Todor Krecu Toša“ iz Uzdina priprema novi pozorišni komad

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 22. april 2024. • 16:41 •

Pozorišna trupa „Todor Krecu Toša“ iz Uzdina priprema novi pozorišni komad

Svečano otvaranje 52. izdanja Pozorišnih dana Rumuna iz Vojvodine biće ove godine upriličeno u Uzdinu, 11. maja u organizaciji Saveza amaterskih pozorišta Rumuna u Vojvodini. Ovom prilikom, ljubitelji pozorišta imaće priliku da pogledaju novu komediju amatera pozorišne trupe “Todor Krecu Toša” iz Uzdina.

„Pozorišna trupa “Todor Krecu Toša” iz Uzdina priprema jednu pozorišnu predstavu. Reč je o pozorišnom komadu “Čovek sa ragom” od autora Gheorghe Čiprian. Premijera će biti 11. maja kod nas u Uzdinu. Ove godine imamo 9 glumaca“, istakla je Kasandra Katarina Ekovoju.

Na ovogodišnjim pozorišnim danima nastupaju amateri iz sedam rumunskih sredina u Vojvodini. Svako će nastupiti u svom mestu.

„Mogu da kažem da sam veoma srećna i ponosna što imamo više sela koja će nastupati na ovogodišnjoj manifestaciji. U pitanju su sedam sela, tačnije Alibunar, Kuštilj, Nikolinci, Banatsko Novo Selo, Vršac, Torak i Uzdin. Veoma mi je drago što i dalje ima ljudi koji vole pozorište i amaterizam i koji neće dopustiti da se pozorište zaboravi“, ističe Ekovoju.

Na prošlogodišnjim pozorišnim danima, glumci iz Uzdina su sa predstavom “Gospođa ministarka” osvojili sve simpatije publike i prvu nagradu žirija. Kao prošlogodišnji pobednici imaju priliku prvi da nastupe na 52. izdanju ovog rumunskog pozorišnog festivala.

„Pozivam sve uzdince i meštane okolnih sela da dođu da nas vide. U pitanju je komedija i sigurno će im se svideti. Predstavu ćemo odigrati 11. maja od 19 sati“, ističe Ekovoju.

Pozorišni dani Rumuna iz Vojvodine je najstariji festival amaterskih pozorišta za pripadnike Rumunske nacionalne manjine. Festival okuplja amaterske pozorišnje grupe iz sela gde žive pretežno pripadnici rumunske nacionalne manjine koja se takmiče svake godine za prestižnu nagradu i titulu najbolje predstave godine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena