Yunet
 

Zdravlje

Bolji uslovi za kovid pacijente u DZ Kovin

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. oktobar 2021. • 09:58 •

Bolji uslovi za kovid pacijente u DZ Kovin

 Pandemija kovida 19 primorala je nadležne u kovinskom Domu zdravlja da 320 metra kvadratnih,  namenjih za Fizikalnu terapiju,  preurede za pacijente obolele od korona virusa. Osposobljene su  tri ambulante, kovid laboratorija i soba  za posmatranje. Zahvaljući ovakvom načinu rada više od 90 odsto pacijenata ostaje na lečenju u  Kovinu gde im se pruža  maksimalna zdravstvena  zaštita.

Pored stanovnika Opštine Kovin u njihovom Domu zdravlja leče se žitelji još osam naseljenih mesta. Pre pandemije kovid 19, u toku jedne godine, zdravstvene usluge u ovoj ustanovi dobijalo je više od milion pacijenata.  Zahvaljući razumevanju lokalne samouprave prostorni  kapaciteti  koji su bili namenjeni fizikalnoj terapiji  preuređeni su za lečenje kovid pacijenata. Želeći da maksimalno pomognu pacijentima koji se suočavaju sa dijagnozom kovid 19 u Domu zdravlja je osposobljeno šest krevata za pacijente kojima je potrebna infuzija i  kiseonička terapija.

U ambulanti u kojoj se leče kovid pacijenti radi šest lekara, dvanaest medinskih tehničara koji pružaju pomoć najtežim pacijentima i ostaju  da se o njima brinu i bore za njihove živote i posle radnog vremena.  Žitelji Kovina shvatili su da je vakcinacija jedini put i način da se svi zajedno izborimo sa ovim virusom koji je okuprao živote, zato je  odziv za vakcinaciju žitelja ove opštine dobar. U kovinskom Domu zdravlja kovid pacijentima se rade laboratorijske analize, rendgen snimanja, testiranja. Pacijanti dolaze na kontrolne preglede, a ukoliko se ne jave lekari ih pozivaju telefonom da provere kakvo im je zdravstveno stanje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena