Yunet
 

Zdravlje

Nije povećan broj oboljevanja ovčijih boginja u Predškolskom dispanzeru

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 3. februar 2024. • 18:54 •

Nije povećan broj oboljevanja ovčijih boginja u Predškolskom dispanzeru

Jedna od najčešćih zaraznih bolesti kod dece uzrasta od prve do sedme godine je varičela odnosno ovčije boginje.Broj obolele dece u Predškolskom dispanzeru Doma zdravlja je uobičajen, nekolko mališana svakog dana roditelji dovedu kod lekara zbog osipa čiji su uzrok varičele.

Varičele boginje koje su u narodu poznate kao ovčije boginje, prepoznatljive su po ospi po koži i svrabu često ih prati i povišena telesna temperatura . Pored temperature i svraba, na početku infekcije varičele mogu pratiti glavobolja i povraćanje. U Predškolskom dispanzeru neije povećan broj dece koji se javljaju zbog varičele svakodnevno nekolo mališana dobije ovu diajgnozu posebno kada dete boravi u vrtićima.

Kada dete dobije ovčije boginje nega se sasvim promenila u odnosu na ranije decenije kada se smatralo da dete ne treba kupati važno je sano utopljavati.

Nakon izbijanja, boginje se mogu mazati krečnim mlekom ili prskati sprejom protiv iritacija. Ova sredstva ubrzalažavaju isušivanje i smanjuju svrab. Dete je zarazno dva dana pre izbijanja boginja I zarano je sve dok se sve promene neosuše ,a nove se nepojavljuju.Bolest traje oko dve nedelje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena