Yunet
 

Zdravlje

Izuzetno visoke koncentracije polena u februaru

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 2. mart 2024. • 16:41 •

Izuzetno visoke koncentracije polena u februaru

Visoke temperature za ovo doba godine doprinele su da biljke ranije prolistaju i da se u vazduhu pojavi povećana koncentracija polena. Prema merenju Zavoda za javno zdravlje Pančevo tokom februrara koncentracijie polena u Pančevu su bile iziuzetno visoke rekla je za tv Panečvo dr Dubravka Nikolovska iz Zavoda za javno zdravlje.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Pančevo koji već trinest godina vrši monitoring kvaliteta vazduha u Pančevu .Detektovane su visoke koncentracije polena monogo više nego prettisa i čempresa. Toplo i suvo vreme pogoduje većem oslobađanju polena u vazduhu.

  • Očekivane su koncentracije leske ,jove, čempresa i tise ali su čempresi u crvenoj zoni . Osobe koje su osetljive na polen treba da prate vremensku prognozu i prognozu za polen i da prema tome usklade svoje aktivnosti na otvorenom.

Merna stanica nalazi se na zgradi skupštine grada I uzorci se prikupljaju svake nedelje I dele na sedam dana koje preddstavljaju dnevne koncentracije polena.Monitoring se vrši devet meseci tokom godine od februara do novembra.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena