Yunet
 

Zdravlje

Prirodni Izvori vitamina i minerala: Prolećna ishrana kao alternativa suplementima

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 5. mart 2024. • 16:59 •

Prirodni Izvori vitamina i minerala: Prolećna ishrana kao alternativa suplementima

Mnogi tokom zimskih dana više vole da piju suplemente vitamina i minerala. Sada je vreme da ipak koristimo raznovrsnu ishranu jer nam je i proleće stiglo ranije i ponuda povrća i voća na pijaci bogatija a vitamin D možemo nadoknaditi šetnjom jer i sunca ima više nego što je uobičajeno za mart mesec.

Znamo da ishrana treba da bude raznolika. Istraživanja pokazuju da Vitamini u ishrani igraju važnu ulogu u održavanju zdravog tela. Ali veliki broj sugrađana uzima suplemente da bi dobili sastojak koji nam je potreban.

  • Imamo sve više sunca I stalno smo stavljali akcenat na vitamin D koji nam je neki standard tokom zime , obzirom da nemamo dvoljno sunčanih sati.Sada je tu već neka druga varijanta , malo viuše na sunce, tu je sveže voće I povrće što je neophodno organizmu što je mnogo kvalitetnije, iskoristljhivije nego tableta.Kod određene populacije I pacijenata neopodna je dodatna terapija .

Pored raznovrsne oishrane koja je bogata povrće, voćem I meso ne treba u potpunosti izbegavati neophodna je I šetnja I boravak na svežem vazduhu koji nam takođe pomaže das mo u dobroj kondiciji jer je čovek biće koje mora da se kreće. Sad je možda parava prilika jer je proleće stiglo ranije nego što je očekivano.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena