Yunet
 

Zdravlje

Mart mesec borbe protiv karcinoma

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 7. mart 2024. • 16:30 •

Mart mesec borbe protiv karcinoma

Srbija je zemlja sa srednjim rizikom od oboljevanja od malignih bolesti ali nažalost za razliku od evropskih zemlja kod nas se maligne bolesti otkrivaju u poodmaklom stadijumu. Mart mesec je mesec borbe protiv karcinoma u cilju da se ukaže na značaj preventivntivnih pregleda kada se bolest otkriva u početnoj fazi.

Svake godine u Južnobanatskom okrugu sa najtežom dijanozom a to je karcinoim suoči se u proseku 16oo novih slučajeva obolelih od malignih bolesti a nažalost bitku izgubi oko 87o osoba . Kakva je situacija u Pančevu objasnila je doktorka Tanja Todorović iz Zavoda za javno zdravlje Pančevo.

  • Samo u Pančevu svake godine registrujemo 770 novobolelih i nažalost polovina sugrađana izgubi bitku sa malignim bolestima.Muškarci u našoj sredini češće obolejvaju i umiru od malignih bolesti .Najčešće dijagnoze kod muškaracu su karcinom pluća, debelog creva i prostate dok su kod žena najčešće lokalizovane na dojci , plućima, grliću materice i debelom crevu.

Mart mesec posvećen je prevenciji i promovisanju preventivnih pregleda kako bi sto veći broj sugrađana ,odlazio na preventivne preglede zahvaljući kojima se bolest otkriva u početnoj fazi kada je procenat izlečivosti veliki.

  • Važno nam je upravo zato jer je veliki broj ovih tumora visoko preventabilan.Ako kažemo da polovinu svih smrtnih ishoda prosto ide na karcinom pluća, debelog creva i dojke to su tumori koje možemo donekle sprečiti i rano otkriti pa je prognoza mnogo bolja i lečenje znatno lakše.

Doktorka Todorović je pozovala naše sugrađane da iskoriste priliku i odu na na preventivne preglede jer će tokom marta biti organizovano niz akcija u saradnji sa Ceentrom za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Pančevo kao i Preventivnog centra Doma zdravlja . Skrining pregledi mogu se zakazati i putem koll centra preko izabranog doktora ima mnogo načina da se pregledi obave tokom bar jedne godine i utvrdili da je sve u redu ili bolest otkriti u početnoj fazi kada je lečenje izvesnije.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena