Yunet
 

Zdravlje

I dalje su učestale virusne infekcije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 14. mart 2024. • 15:54 •

I dalje su učestale virusne infekcije

Virusne infekcije i dalje su učestale kod dece ali i odraslih. Kada je neophodno primenti antibiotik objašnjava dr Marko Stojanović. Sugrađani koji se najčešće noću obraćaju za pomoć lekarima Hitne pomoći su zbog visokog krvnog prtiska .

– Stalno se borimo sa virusnim i bakterijskim infekcijama , kod dece su često praćene povišenom temperaturom i povraćanjem .Pored lekarskog pregleda sada se rade i analize krvi kako bi se utvrdilo da li je virusna ili bakterijska infekcija i počelo sa primenom terapije, rekao je za RTV Pančevo dr Marko Stojanović.

-Bude uglavnom virusnih infekcija koje imaju predisponirajući faktor za nastanak i bakterijske infekcije i to se kod dece uglavnom provera preko krvne slike i CR,P uglavnom da li ima zapaljenskih faktora .Po tome se vidi o čemu se radi i u odnosu na to se gleda kako da se adekvatno reaguje, kaže doktor Stojanović.

Zbog visokog krvnog pritiska pacijenti se poslednjih nedelja najčešće javljaju u Hitnu pomoć.Lekari ističu da je najčešći razlog što pacijenti nepiju redovno terapijui onda kada vrednosti pritiska naglo skoče dobijaju terapiju koja im obara krvni pritisak.

-Te oscilacije nisu dobre , jer se ne poštuje terapija, jer treba vremena da lek počne da deluje i da se organizam navikne .Veće oscilacija pritiska štetne su po organizam, bolje je piti terapiju i dodavati i manju dozu ali kada pacijent dođe u Hitnu mi moramo da damo veće doze kako bi pritisak pao. Onda pacijent oseća malaksalost ili glavobolju, ističe dr Stojanović.

Iznenadno krvarenje iz nosa takođe može biti zbog visokog krvnog pritiska , to je opomena, ističu lekari jer pucanje krvnog suda može da se desi i na drugom mestu što može biti opasno. Ne zovu visok krvni pritisak bez razloga tihi ubica, nema simptoma a oštećuje krvne sudove, srce, mozak i ukoliko se ne leči mođe doći do srčanog ili moždanog udara.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena