Yunet
 

Zdravlje

Bela Crkva: Uspešne akcije dobrovoljnog davanja krvi

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 11. april 2024. • 15:20 •

Bela Crkva: Uspešne akcije dobrovoljnog davanja krvi

Crveni krst Bela Crkva u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine već dugo organizuje uspešne akcije dobrovoljnog davanja krvi. Naredna akcija zakazana je za 15. april.

Crveni krst Bela Crkva u toku godine obeležava 36 do 40 važnih datuma. Dobrovoljno davalaštvo krvi jedna je od najznačajnijih akcija koje organizuje ova humanitarna ustanova, istakao je sekretar Crvenog krsta Bela Crkva Vladimir Radonjić.

– U celom Južnom Banatu sakupimo otprilike 420-450 jedinica godišnje. Do recimo 2018. Godine krv su skupljali Pančevci, međutim posle nekih reformi sada to radi transfuziološka služba iz Novog Sada, oni imaju 45 opština i rade najbolje moguće, ali jednostavno ne mogu sve da stignu. Sledeća akcija će nam biti 15 aprila, i očekujemo između 50 i 100 davalaca krvi.

Crveni krst Bela Crkva organizuje samo četiri akcije sakupljanja krvi godišnje i to na tri meseca: u januaru, aprilu, julu i oktobru. Akcije se organizuju uvek ponedeljkom u Tehničkoj školi.

– Puno toga ima da se kaže o tome, a najvažnija stvar je da vodimo računa od koga uzimamo krv, Bela Crkva ima kao i mnoga mesta u Južnom Banatu uglavnom stariju populaciju, mladi su uglavnom otišli u gradove, tako da gledamo da svaki put imamo predavanja u srednjim školama kako bi što više dece shvatilo značaj davanja krvi.

U Crvenom krstu Bela Crkva potrebne su sve krvne grupe, istiće Vladimir Radonjić. On je na kraju iskoristio priliku da pozove građane da se odazovu narednoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u Beloj Crkvi koja će se održati 15. Aprila.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena