Yunet
 

Zdravlje

Potpisan protokol o saradnji između zdravstvenih radnika Srbije i Slovenije

RTV Pančevo • Redakcija RTV Pančevo • 20. april 2024. • 15:00 •

Potpisan protokol o saradnji između zdravstvenih radnika Srbije i Slovenije

Zavod za zdravstvenu zaštitu železničara Srbije bio je domaćin delegacije zdravstvenih radnika Železničkog zdravstvenog doma u Ljubljani. Tokom dvodnevne posete potpisan je protokol o saradnji dveju institucija, a organizovan je i turistički obilazak Beograda, kao i upoznavanje predstavnika slovenačke nacionalne manjine u Srbiji.

Lekari iz Železničkog zdravstvenog doma u Ljubljani posetili su svoje kolege iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika Železnice Srbije iz Beograda. Povod susreta bio je potpisivanje posebnog protokola o proširenju međusobne saradnje dva zavoda. Matej Kolenc, direktor Železničkog zdravstvenog doma u Ljubljani, izrazio je zadovoljstvo ovim susretom.

Organizovali smo prvi susret našeg Železničkog zdravstvenog doma sa kolegama u Srbiji u poslednjih 50 godina. Veoma smo lepo dočekani i potpisali smo sporazum o međusobnoj saradnji. Razmenili smo brojna iskustva i uvideli da su problem sa kojima se suočavamo veoma slični. U tom svetlu, upoznati smo sa nekim primerima dobre prakse koje bismo uveli i u Sloveniji, rekao je Matej Kolenc.

Ovo prijateljstvo dovešće do realizacije projekata koji će unaprediti oba zavoda i stvoriti uslove za sve što nas čeka u budućnosti, rekao je Petar Bohinec, koordinator slovenačke železnice.

– Železnice se modernizuju, medicina napreduje, pa bi trebalo da se sve to iskombinuje i da zdravi ljudi voze naše vozove. To je naša misija i mi ćemo se truditi da sve to, kao i do sada, najbolje radimo, istakao je Petar Bohinec, koordinator slovenačke železnice.

Železnički zdravstveni dom iz Ljubljane ima oko stotinu radnika i 60 lekara specijalista, navodi Bernarda Krnc šef finansijsko-ekonomske službe u zdravstvenom domu.

Naše sedište je u Ljubljani, a imamo i jedinice u Novoj Gorici, Postojni i drugim mestima. Prioritet u našem zdravstvenom domu je medicina rada, saobraćaja i sporta. Obavljamo preglede za zaposlene na železnici i u okviru toga imamo veliki broj ambulanti: urologiju, ginekologiju, neurologiju, dijagnostiku, ultrazvučne ambulante, fizioterapiju, i tako dalje…istakla je Bernarda Krnc.

U okviru dvodnevne posete gosti iz Slovenije upoznali su predstavnike slovenačke nacionalne manjine u Srbiji i obišli kulturne i turističke znamenitosti naše prestonice. Poseban utisak ostavili su gastronomski specijaliteti i gostoprimstvo domaćina. Na kraju posete pozvali su svoje srpske kolege da posete Ljubljanu u oktobru, kada će zavod iz Slovenije proslaviti svoju stogodišnjicu.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena