Yunet
 

Društvo

Dobročinstvo od malih nogu

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 4. septembar 2023. • 00:00 •

Dobročinstvo od malih nogu

Ove nedelje u svim školama školska godina počela je smernicama o empatiji i sagledavanjem sveta iz tuđih cipela. Ovu lekciju već su savladale tri učenice šestog razreda iz Stare Pazove. Iskra i Lara nekoliko dana pravile su nakit i prodavale ga ispred Tehničke škole u Staroj Pazovi, ubrzo im se pridružila i Sonja , a prikupljena sredstva uplatile su za lečenje osmogodišnjeg Mihajla Dekića iz Čortanovaca. Na kreativne načine i u skladu sa svojim mogućnostima one su pravile narukvice, priveske, minđuše i ogrlice.

“Mi smo to smislile tako što smo Lara i ja rešile da napravimo narukvice bez ikakvog razloga iz zabave, kupile smo puno perlica i gumičica od toga sm pravile nakit i došle na ideju da prodajemo u humanitarne svrhe, onda nam se pridružila i Sonja i zajedno smo prodavale” rekla je Iskra Anić. “Odemo prvo do jedne prodavnice da kupimo končiće, perlice, gumice i onda svaka odvoji materijal jedna uzme perlice, druga gumice i onda se tako dogovorimo da svaka napravi po dve ogrlice, tri narukvice, prstenje i onda ih na licu mesta prodajemo”, dodala je Lara Grebović. “Moja tetka je meni dala dosta perlica, dokupimo još da bi napravile svašta. Dosta znamo lepo da pravimo i pravimo da bi pomogle Mihajlu da ozdravi. Cena nam nije bitna, daju nam koliko mogu, nama je bitno samo da sakupimo dovoljno para da pomognem Mihajlu” izjavila je Sonja Fabri.

Mihajlo Dekić rođen je 2016. godine kao zdravo dete, dve godine kasnije dobio je visoku temperaturu išao je od lekara do lekara dok mu nisu ustanovili da je oboleo od upale mozga izazvane virusom, nakon kome ponovo je učio da guta, jede, sedi i priča. Mihajlu su sredstva potrebna za specijalističke preglede, rehabilitaciju, logopedske i hidroterapije, troškove apoteke, kao i za putne troškove i smeštaj kako u zemlji tako i u inostranstvu.

“Larina mama radi u Opštini i ispred njene kancelarije ima kutija gde se prikuplja novac za Mihajla i onda smo smislile da prodajemo za njega”, rekla je Iskra. “Mi smo prvo htele da skupljamo za Crveni krst, svakako smo htele da skupljamo u humanitarne svrhe, ali nam je moja mama dala ideju da skupljamo za Mihajla”, dodala je Lara.

Uz podršku roditelja i humanih ljudi sakupile su 26000 dinara i taj novac dale Mihajlu, naše malo nekom znači mnogo, ukoliko želimo da pomognemo Mihajlu kao ove tri devojčice to možemo uraditi i putem SMS poruke, tekst 988 poslati na broj 3030, ili uplatiti novac putem žiro računa koji se nalazi na sajtu fondacije Budi Human.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena