Yunet
 

Poljoprivreda

Zbog kiše i zahlađenja biće slabija bagremova paša

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 24. april 2024. • 00:00 •

Zbog kiše i zahlađenja biće slabija bagremova paša

Nepovoljne vremenske prilike ne utiču mnogo na pčele, jer su društva izašla iz zime jaka, ocenjuju pčelari u Staroj Pazovi.

Živko Gorjanović, jedan od najstarijh pčelara iz Stare Pazove, odmah s proleća je već obnovio društvo, tako da ovu sezonu počinje sa preko 35 košnica i zadovoljan je stanjem pčelinjih zajednica. Prema njegovim rečima, ni nagla promena vremena neće ostaviti posledice na ove insekte, koji se odlično prilagođavaju svim promenama.

Jako društvo ne može ništa da poremeti potvrđuje i Ljubiša Šandar, njegov učenik a sada predsednik Udruženja pčelara Jedinstvo Stara Pazova. Pčele su imale odličan razvoj na voćnoj paši i uljanoj repici, ali ove godine sve je poranilo oko tri nedelje. Međutim brine ih kišovit i hladan period u periodu cvetanja bagrema, tako da će sigurno prinosi sa ove paše biti manji od očekivanih na početku proleća.

U pazovačkom udruženju ističu da ima mladih ljudi koji su zainteresovani za pčelarenje i podsećaju da do 30. aprila putem obrasca „Prijava stanja na pčelinjaku“ nadležnoj veterinarskoj stanici koja im je obeležila pčelinjak, prijave broj košnica na pčelinjaku. To je obaveza, bez obzira na to da li na pčelinjaku ima promenu broja košnica ili ne.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena