Yunet
 

Zdravlje

U toku 11. Međunarodni kamp za mlade lidere u dijabetesu u Novoj Pazovi

RTV Stara Pazova • Redakcija RTV Stara Pazova • 17. april 2024. • 00:00 •

U toku 11. Međunarodni kamp za mlade lidere u dijabetesu u Novoj Pazovi

U Novoj Pazovi se ove nedelje održava 11. po redu Međunarodni kamp za mlade lidere u dijabetesu u organizaciji Dijabetološkog saveza Srbije. 15 učesnika iz čitave Srbije ali i Bosne i Hercegovine starosti od 18 do 30 godina živi sedam dana pod istim krovom sa ljudima koji imaju jedan cilj.

Svakog dana renomirani stručnjaci u svojim oblastima prenose znanje učesnicima kampa na razne teme, značajne za poboljšanje kvaliteta života. Trećeg dana kampa, pored brojnih predavača, internista dr Miodrag Đorđević održao je predavanje o promeni stila života kao i mlade aktivistkinje ispred Krovne organizacije mladih Srbije.

Ovo je jedan od najznačajnijih projekata Saveza, a ideja je da stečeno znanje učesnici prenesu dalje u svoje lokalne zajednice. „Ovaj projekat ima za cilj da edukuje mlade ljude o dijabetesu, kako bismo njima poboljšali kvalitet života. Tako i o nekim drugim vrlo srodnim temama. Pored stručnih endokrinologa iz Srbije, imamo predavače koji će govoriti o kardiovaskularnim problemima, o nefrologiji tj. bubrezima, o oftamologiji odnosno očima. Imamo predavače koji će se baviti aktivizmom, pisanjem projekata i javnim i medijskim nastupom”, rekao je Lazar Begović, koordinator kampa.

Sutra, 18. aprila u okviru kampa održaće se još jedna aktivnost. Naime, na trgu u Staroj Pazovi biće organizovano besplatno merenje nivoa šećera u krvi od 10 do 12 časova. Iz Saveza kažu da je to jako važna akcija jer predstavlja način dodira sa građanima, pa i pored edukacije, neretko se se otkriju i nove osobe sa dijabetesom, koje se upućuju na dalje preglede.

Prema rečima organizatora, mladi bi posle ovog kampa trebalo da budu osnaženi dovoljno da mogu da prihvate dijabetes kao normalan i sastavni deo života.

-->Tweet --> Share Tweet

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Emisije

Vojvođanski biznis

RTV Stara Pazova

Vojvođanski biznis
Budi human - Helena