Yunet
 

Društvo

Počele radionice na projektu za zapošljavanje marginalizovanih grupa u Baču

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 26. januar 2022. • 00:00 •

Počele radionice na projektu za zapošljavanje marginalizovanih grupa u Baču

Radionice na projektu pod nazivom “Razvoj mogućnosti za zapošljavanje i unapređenje zapošljivosti marginalizovanih grupa u Bačkoj – šansa za bolju budućnost’’ koji se sprovodi u okviru Inicijative za inkluziju 3 programa “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji” Nemačke razvojne saradnje koji sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, započele su u utorak 25.01.2022. godine u Maloj sali Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ u Baču.
Nosilac ovog projekta je Opština Bač, a partneri na projektu su agencija Bačka iz Novog Sada i Udruženje Roma i Rumuna ’’Mladost’’ iz Vajske.
Nikola Banjac iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Opštine Bač ističe značaj kontinuirane realizacije ovakvih projekata.
„Projekat ima za cilj stvaranje preduslova za društvenu integraciju marginalizovanih društvenih grupa u opštini Bač i naseljima susednih opština kroz aktivno uključivanje na tržište rada, unapređenje njihovog socio-ekonomskog položaja i kvaliteta života. Aktivnosti koje će se u okviru projekta realizovati su upravljanje projektom, specijalizovane radionice, treninzi i mentoring aktivnosti za unapređenje zapošljivosti teže zapošljivih grupa, sprovođenje mera aktivne politike zapošljavanja i generisanja prihoda kao pretpostavki samozapošljavanja kao i različite promotivne aktivnosti“, navodi Banjac.
Očekuje se da će projekat rezultirati zapošljavanjem i samozapošljavanjem do 30 lica u opštini Bač i naseljima Tovariševo u opštini Bačka Palanka i Deronje u opštini Odžaci. Svi korisnici koji budu podržani kroz mere zapošljavanja proći će specijalizovane obuke na temu realizacije poslovne ideje, izvora finansiranja, vođenja sopstvenog biznisa, obaveza iz radnog odnosa i slično.
Takođe, projekat predviđa zapošljavanje deset novozaposlenih lica kod poznatih poslodavaca, kao podršku poslodavcima za očuvanje radnih mesta zaposlenih u okviru projekta koji je realizovan u toku 2019. i 2020. godine. Uporedo sa svim ovim aktivnostima, Opština Bač će sa svojim partnerima organizovati medijske i promotivne aktivnosti kako bi se što bolje promovisao projekat i mere podrške koje su njime planirane.
Iz LER-a naglašavavaju koje su ciljne grupe navedenog projekta.
„Ciljne grupe kao i krajnji korisnici projekta su romska populacija, nisko kvalifikovane ili nekvalifikovane osobe, osobe sa invaliditetom, povratnici u skladu sa sporazumom o readmisiji, žene žrtve nasilja, nezaposlene žene starije od 50 godina, mladi do 30 godina starosti i ostale teže zapošljive kategorije stanovništva. Takođe, ciljna grupa projekta su i lokalni poslodavci, lokalne nevladine organizacije i druge institucije i organizacije koje se bave pitanjima od značaja za korisnike projekta“.
Ukupna vrednost odobrenog projekta iznosi 99.993,66 evra i sprovodi se u periodu od 01.11.2021. do 31.10.2022. godine.

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Budi human - Helena