Yunet
 

Društvo

Do sada popisano oko 90 odsto građana, postoji mogućnost produženja popisa

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 28. oktobar 2022. • 00:00 •

Do sada popisano oko 90 odsto građana, postoji mogućnost produženja popisa

Pomoćnica direktora Republičkog zavoda za statistiku i načelnica Odeljenja za popis Snežana Lakčević izjavila je danas da je do sada popisano nešto više od šest miliona građana Srbije ili oko 90 odsto, posmatrano u odnosu na poslednji podatak iz januara ove godine.
„Ukoliko se popisivanje nastavi ovim tempom, a imamo još četiri radna dana, uključujući i današnji dan, mi ćemo ispoštovati planirani rok. Međutim, polazeći od iskustva iz popisa 2011. godine, i nekih ranijih popisa u Srbiji, ali i iskustva država u našem neposrednom okruženju koje su popis sprovele prošle godine, ne isključujemo mogućnost da se popis produži za nekoliko dana u odabranim opštinama ukoliko bude potrebe“, rekla je Lakčević za Tanjug.

Popis je 2011. godine trajao 15 dana, i to od 1. do 15. oktobra, podsetila je Lakčević i navela da se tada veliki broj građana javio kol centru u poslednja dva dana popisa sa zahtevom da budu popisani.

„Problem smo rešili na taj način što smo popis produžili za pet dana u četiti najveća grada“, ukazala je Lakčević.
Lakčević je još jednom ponovila da građani mogu da se jave info centru na broj 0800 444 005 i zamolila za strpljenje jer, kako je istakla, dnevno dobiju i do 25.000 poziva.

„Bilo je pojedinačnih slučajeva odbijanja popisa, ali oni se uglavnom reše na taj način što bi popisna komisija izašla na teren i razgovarala sa građanima i nakon toga su oni pristajali da budu popisani. Postoji i nekoliko sporadičnih slučajeva gde nisu pristali ni nakon izlaska komisije na teren i sada su ti predmeti na obradi, pa ne mogu detaljnije o njima“, navela je Lakčević.

U skladu sa Zakonom o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova preliminarni rezultati biće objavljeni 30 dana nakon završetka terenske realizacije popisa, a konačni podaci biće objavljivani sukcesivno od aprila 2023. do jula 2024. godine.

 

Izvor: RTV

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad