Yunet
 

Društvo

Od 1. novembra sva vozila moraju da imaju zimske gume

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 31. oktobar 2022. • 00:00 •

Od 1. novembra sva vozila moraju da imaju zimske gume

Agencija za bezbednost saobraćaja podsetila je vozače na zakonsku obavezu da vozila moraju da imaju zimske gume, od 1. novembra do 1. aprila.

U saopštenju se napominje da dubina gazećeg sloja, odnosno šare na gumama mora biti minimum četiri milimetra. Pneumatike starije od pet godina potrebno je detaljno kontrolisati jednom godišnje, dok se pneumatici koji imaju oznaku “M+S” smatraju zimskim pneumaticima i mogu se koristiti u navedenom periodu.

Razlika između letnjih i zimskih pneumatika je značajna zbog njihovog sastava, navodi se i dodaje da su letnje gume otpornije na visokim temperaturama, dok su zimske od materijala koji je otporniji na niskim temperaturama.

Na temperaturi ispod sedam stepeni letnje gume gube svoju najvažniju karakteristiku – dobro prijanjanje i njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od uobičajenog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Razlika između letnjih i zimskih pneumatika je i u dubini šare, podseća se u saopštenju i napominje da su zimske gume bolje za upotrebu čak i kada su kolovozi suvi, ako su temperature niže od sedam stepeni, kao i da je konstrukcija metalnog “kostura” zimskih guma tvrđa i otpornija na mehaničke udare.

Koliki je značaj odgovarajućih pneumatika u bezbednosti saobraćaja govori i podatak da oko četiri lica pogine i 80 bude povređeno svakog meseca usled klizavog kolovoza zbog vremenskih prilika, u zimskom periodu godine.

Prema Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, vozač je dužan da u saobraćaju na putu poseduje zimsku opremu i koristi na propisan način, u suprotnom predviđena je novčana kazna.

Kazna za one koji nemaju zimske pneumatike, kada na putevima ima snega, leda i poledice, je od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica, a 60.000. do 800.000 za pravna lica.

U slučaju saobraćajne nesreće prouzrokovane neispravnim pneumaticima, i vozač i vlasnik vozila su dužni da isplate svu štetu nastalu u udesu, a vrlo često su to milionski iznosi. Ako se ne plati, ide se na sud, potom na izvršenje, skidanje od plate…

 

Izvor: nsuzivo.rs

 

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Media Info Centar
Institut HIB
Privredna akademija Novi Sad