Yunet
 

Izbori

Uvid u birački spisak građani mogu obaviti do 1. decembra

TV Bačka Palanka • Redakcija TV Bačka Palanka • 28. novembar 2023. • 00:00 •

Uvid u birački spisak građani mogu obaviti do 1. decembra

Opštinska uprava Opštine Bačka Palanka obaveštava građane sa prebivalištem na teritoriji Opštine Bačka Palanka, da do 01.12.2023. godine do 24,00 časa mogu izvršiti uvid u deo biračkog spisak za područje Opštine Bačka Palanka u cilju provere ličnih podataka upisanih u birački spisak i podneti zahtev za upis, brisanje, izmenu, dopunu ili ispravku nekih činjenica u biračkom spisku, uz ličnu kartu, i to:

u naseljenim mestima, Obrovac, Pivnice, u zgradama mesnih kancelarija kod šefa mesne kancelarije, a u Bačkoj Palanci, u zgradi Skupštine opštine, ulica Kralja Petra I 16, kancelarija broj 3 prizemlje, kod ovlašćenog lica za ažuriranje biračkog spiska, gde je deo biračkog spiska za područje Opštine Bačka Palanka izložen na uvid, a naročito ako su građani-birači posle prethodnih izbora i zadnjeg ažuriranja biračkog spiska:

stekli punoletstvo ili će isto steći zaključno sa 17. 2023. godineizvršili promenu ličnog imena, stalno se nastanili na području Opštine Bačka Palanka iliizvršili promenu mesta prebivališta ili adresu stanovanja.Obaveštavaju se građani da mogu, najkasnije do 25. 11. 2023. godine, podneti zahtev da se u birački spisak upiše podatak da će na predstojećim izborima glasati prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu.

Pravo na upis i promene u biračkom spisku imaju i interno raseljena lica koja imaju boravište na teritoriji Opštine Bačka Palanka.

Uvid u birački spisak i pravo na podnošenje zahteva za izmenu biračkog spiska, od proglašenja izborne liste, imaju i podnosioci izborne liste uz priloženo ovlašćenje i potrebne dokaze, po istom postupku po kome to pravo imaju i građani.

UVID u birački spisak građani mogu izvršiti svakog radnog dana i subotom u vremenu od 0900 do 1300 časova u napred navedenim službenim prostorijama, kao i elektronskim putem na internet stranici Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu: https://upit.birackispisak.gov.rs unošenjem podatka o jedinstvenom matičnom broju građana i registarskom broju lične karte, odnosno broju pasoša u odgovarajuće polje.

Građani se takođe obaveštavaju da posle zaključenja biračkog spiska, upis i promene u biračkom spisku mogu vršiti samo putem Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a najkasnije 72 časa pre dana određenog za održavanje izbora, podnošenjem zahteva neposredno ili preko Opštinske uprave Opštine Bačka Palanka.

U postupku vršenja uvida u birački spisak lice ovlašćeno za ažuriranje biračkog spiska, lice za pružanje tehničke podrške Opštinske uprave i ovlašćeno lice podnosioca izborne liste, dužni su da postupaju u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita podataka o ličnosti.

Načelnik

Opštinske uprave,

Rajka Pojužina

Obecná správa Obce Báčska Palanka, na základe článku 9 Rozhodnutia o usporiadaní obecnej správy (,,Úradný vestník Obce Báčska Palanka“, čísla 35/2016, 30/2019 a 26/2022), článkov 14 a 15 Zákona o jednotnom zozname voličov („Úradný vestník Republiky Srbsko“, čísla 1104/2009 a 99/2011), ohľadom Rozhodnutia o vypísaní volieb pre poslancov v Zhomaňdení Autonomnej pokrajiny Vojvodiny („Úradný vestník Republiky Srbsko“, čísla 49/2023), Obecná správa Obce Báčska Palanka, dňa 17. 11. 2023. roku

z v e r e j ň u j e

O Z N Á M E N I Eo aktualizácii časti voličského zoznamu územia Obce Báčska Palanka, ohľadom vypísaných volieb pre poslancov v Zhomaňdení Autonomnej pokrajiny Vojvodiny , ktoré sa uskutočnia dňa 17. 12. 2023. roku.

OZNAMUJE SA OBČANOMs bydliskom na území Obce Báčska Palanka, že d01.12

01.12.2023. roku, do 24:00 hodiny

môžu nahliadnúť do časti voličského zoznamu územia Obce Báčska Palanka s cieľom skontrolovania osobných údajov a podať žiadosť o zápís, vyčiarknutie, zmenu, doplnenie alebo opravu jednotlivých údajov vo voličskom zozname, po predložení osobného preukazu, a to nasledovne:

v osídlených mestách Obrovac, Pivnica, v budovách miestných kancelárií, u šéfa Miestnej kancelárie, a v Báčskej Palanke v budove Zhromaždenia obce, Kraľa Petra I. 16, kancelária číslo 3 na prízemí, u splnomocnenej osoby poverenej aktualizáciou voličského zoznamu, kde je časť voličského zoznamu pre územie Obce Báčska Palanka vystavená na nahliadnutie, najmä v prípadoch ak sa občania-voliči po predchádzajúcich voľbách a poslednej aktualizácii volebného zoznamu:

stali plnoletými alebo sa stanú plnoletými včítane s 17. 12. 2023. roku,vykonali zmenu osobného mena, natrvalo sa nasťahovali na územie Obce Báčska Palanka, alebovykonali zmenu miesta bydliska alebo domovej adresy.Oznamuje sa občanom, že môžu, najneskoršie do 25.11. 2023. roku podať žiadosť aby sa do voličského zoznamu vniesol údaj, že na nastávajúcich voľbách budú hlasovať v súlade s miestom bydliska alebo v zahraničí.

Nárok na zápis a zmeny vo voličskom zozname majú aj vnútorne vysídlené osoby, s bydliskom na úzeí Obce Báčska Palanka.

Právo na nahliadnutie do voličského zoznamu a právo podania žiadosti na zmenu voličského zoznamu, po vyhlásenie volebnej listiny, majú aj podávatelia volebnej listiny, z priložením splnomocnenia a potrebných dôkazov, podľa rovnakého postupu ako to právo majú aj iní občania.

NAHLIADNÚŤ do voličského zoznamu občania môžu počas každého pracovného dňa, aj v sobotu, od 0900 do 1300 hodiny v uvedených úradných miestnostiach, ako aj elektronickou cestou na webovej stránke Ministerstva štátnej správy a lokálnej samosprávy, vpísaním údaju o rodnom čísle občana a registračnom čísle osobného preukazu, alebo časla pasu do zodpovedajúceho políčka.

Občanom sa taktiež oznamuje, že po uzavretí zoznamu voličov, zápis a zmeny v zozname voličov môžu vykonať iba v Ministerstve štátnej správy a lokálnej samosprávy, https://upit.birackispisak.gov.rs a to najneskoršie 72 hodiny pred dňom, ktorý je určený na uskutočnenie volieb, podaním žiadosti priamo alebo prostredníctvom Obecnej správy Obce Báčska Palanka.

V postupe vykonávania nahliadnutia do zoznamu voličov, osoba oprávnená aktualizovať zoznam voličov, osoba poskytujúca technickú podporu okresnej správe a oprávnená osoba predkladateľa kandidátnej listiny, povinní sú postupovať v súlade so zákonom, ktorý upravuje ochranu osobných údajov.

Náčelník

Obecnej správy,

Rajka Pojužina

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena