Yunet
 

Društvo

Otkriven spomenik solunskim dobrovoljcima u Banatskom Aranđelovu

TV Cink • Radovan Nježić • 20. septembar 2021. • 14:42 •

Otkriven spomenik solunskim dobrovoljcima u Banatskom Aranđelovu

U prisustvu mnogobrojnih građana, potomaka solunskih dobrovoljaca, predstavnika lokalne samouprave i generalnog sekretara Matice srpske dr Milana Micića u Banatskom Aranđelovu je otkrivena spomen ploča sa imenima solunskih dobrovoljaca, učesnika Prvog svetskog rata. Kako je u razgovoru sa nama istakao dr Milan Micić, ovaj spomenik predstavlja spomenik srpskom jedinstvu, jer se na njemu nalaze imena srpskih dobrovoljaca sa područja svih srpskih zemalja.

Da  događaj prođe u što svečanijem svetlu pobrinuo se organizator koji je bogatim kulturno-umetničkim programom uveličao ovu proslavu. Imali smo priliku da čujemo u izvođenju tria iz Novog Kneževca himnu „ Bože pravde“  i pesme „Tamo daleko“ i „ Ovo je Srbija“, studentkinja master studija Akademije umetnosti u Novom Sadu Zorana Momić izvela je instrumentalnu kompoziciju „Tamo daleko“, dok je učenica osnovne škole iz Banatskog Aranđelova Magdalena Turo recitovala pesmu Alekse Šantića „ Ostajte ovde“. Mnogi od prisutnih su bili vidno emotivno uzbuđeni, a gospođa Milica Momić, potomkinja solunskog dobrovoljca je podelila svoje utiske sa nama.

Primer solunskih dobrovoljaca je primer ljudi na koji bi mlađe generacije trebalo da se ugledaju, pre svega zbog svog patriotizma i rodoljublja, zivotnih načela i moralnih vrednosti. Najavljeno je da će se u budućnosti nastaviti sa ovakvim manifestacijama i podizanjem spomen ploča i u ostalim mestima novokneževačke opštine.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena