Yunet
 

Društvo

Delegacija udruženja iz Banata učestvovala u obeležavanju sećanja na jasenovačke žrtve

TV Cink • Radovan Nježić • 26. april 2024. • 12:28 •

Delegacija udruženja iz Banata učestvovala u obeležavanju sećanja na jasenovačke žrtve

U manastiru Svetog Ilije u selu Mlaka, u republici Hrvatskoj služena je liturgija i pomen stradalim žrtvama logora Jasenovac. Vladika Jovan, episkop pakračko-slavonski služio je pomen zajedno sa vladikom Kirilom, administratorom mitropolije zagrebačko-ljubljanske, uz prisustvo vernog naroda i potomaka žrtva, iz Srbije, Republike Srpske, Crne Gore i Republike Hrvatske. Vladika Jovan, i sam potomak jasenovačkih žrtava, je tom prilikom istakao značaj obeležavanja kulture sećanja na stradale u genocidu tokom Drugog svetskog rata na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske.

Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava, podsetio je kako je izgledao proboj poslednjih jasenovačkih logoraša aprila 1945. godine.

Ono što je posebno vredno istaći jeste da su u obeležavanju sećanja na jasenovačke žrtve učestvovali po prvi put i udruženja iz Banata, tačnije iz Idvora i Novog Kneževca.

U manastiru Jasenovac, je istog dana obavljen parastos uz osvećenje koljiva i kolača. Nakon završetka parastosa, prisutni su obišli crkvu rodjenja Svetog Jovana Preteče iz 1775. godine, a koja je 2000. prema odluci tadašnjeg vladike pakračko-slavonskog Save proglašena za manastir.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena