Yunet
 

Kultura

Obeležena 175 godina od bitke na Iljevu polju

TV Cink • Radovan Nježić • 29. april 2024. • 20:34 •

Obeležena 175 godina od bitke na Iljevu polju

Parastosom, polaganjem venaca kao i prigodnim kulturno-umetničkim programom kod Belog krsta u blizini Bašaida obeležena je 175 godina od bitka na Iljevu polju. Tog 24. aprila 1849. godine sukobili su se na polju Iljevu mađarska revolucionarna vojska i vojska srpske Vojvodine predvođena kapetanom Todorom Lazićem, gde je živote izgubilo 198 Srba iz severnog Banata. Predsednik SO Kikinda Mladen Bogdan, rekao je tom prilikom da je žrtva koju su Srbi Banaćani dali tog dana na Iljevu jedan od temelja slobode naroda ovog kraja.

Organizatori ovog događaja bili su Grad Kikinda, Srpski ratni veterani Kikinde, kao i udruženja „Tri stuba“ i „Čuvari baštine“. Prema rečima -predsednika udruženja „Čuvari baštine“ Milinka Arsenova, obeležavanje ovog datuma je od izuzetne važnosti za negovanje i održavanje kulture sećanja Srba nekadašnjeg Velikokikindskog distrikta.

Predsednik „Društva za negovanje tradicija banatske vojne granice“ Ivan Radić istakao je da se sećanje na događaje iz doba Revolucije 1848/1849. godine nije obeležavalo na dostojan način, te da je tek danas došlo vreme da nove generacije čuvaju i neguju uspomenu na ove događaje.

Istog dana u Bašaidu održana su i dva časa za đake sedmog i osmog razreda osnovne škole „1 oktobar“.Istoričar Radovan Nježić održao je tog dana predavanje o istoriji Velikokikindskog distrikta, Revolucije 1848-1849 kao i o značaju izučavanja lokalne prošlosti.

Prvobitni krst posvećen stradalim srpskim vojnicima na Iljevu polju podignut je 1863. godine, a srušen nemarom i neodgovornošču izvođača radova prilikom proširivanja kanala DTD 1970. godine. Kako je na kraju zaključio Milinko Arsenov u planu je da se sadašnji Beli krst, koji se nalazi na privatnom imanju, izmesti na kružni tok na ulazu u Bašaid iz pravca Melenaca.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena