Yunet
 

Društvo

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka u Novom Kneževcu

TV Cink • Radovan Nježić • 17. april 2024. • 13:10 •

Promocija dobrovoljnog služenja vojnog roka u Novom Kneževcu

Nakon odluke Narodne Skupštine Republike Srbije o obustavi obaveze služenja vojnog roka iz 2011. godine, uvedeno je dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem u Vojsci Srbije. Građani Republike Srbije, po pitanju odbrane imaju pravo i dužnost da izvršavaju vojnu, radnu i materijalnu obavezu i učestvuju u civilnoj zaštiti i obučavanju za odbranu. Kako je istakao major Ivica Tolić, ispred Centra ministarstva odbrane Kikinda jedan od uslova da bi građanin mogao da služi dobrovoljni vojni rok sa oružjem jeste da je uveden u vojnu evidenciju.

Prema rečima našeg sagovornika, javni oglas za prijavu kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za vojno stručno osposobljavanje za rezervne oficire otvoren je stalno.

Upućivanje na dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem vrši se četiri puta godišnje i to u martu, junu, septembru i decembru, a na vojno-stručno osposobljavanje za rezervne oficire dva puta godišnje- u martu i septembru.

Kako je istakao major Tolić, vojniku za vreme dobrovoljnog služenja vojnog roka obezbeđuju se materijalna primanja, a nakon završenog roka dobija se i mogućnost zaposlenja po nekoliko osnova.

Kandidati koji imaju visoko obrazovanje, dobijaju mogućnost da konkurišu za vojno-stručno osposobljavanje za rezervne oficire.

Procedura prijema kandidata u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika je uprošćena time što se jednim lekarskim pregledom utrvđuje sposobnost kandidata za dobrovoljno služenje vojnog roka sa oružjem i kandidata za profesionalnu vojnu službu kroz jedinstvene kriterijume. Sve dodatne informacije zainteresovani mogu dobiti u CMO za lokalnu samoupravu Kikinda, na telefon 0230/442-246 ili na sajtu Vojske Srbije www.mod.gov.rs.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena