Yunet
 

Društvo

Krst krajputaš na crnobarskom drumu čuva sećanje na nekadašnje salašare ovog kraja

TV Cink • Radovan Nježić • 15. april 2024. • 12:43 •

Krst krajputaš na crnobarskom drumu čuva sećanje na nekadašnje salašare ovog kraja

Na nekadašnjem salašarskom naselju Plandište, na putu zvanom „crnobarski drum“ između Novog Kneževca i Crne Bare, podignut je krst krajputaš u spomen na nekadašnje salašare ovog kraja. Uz prisustvo mnogobrojnih nekadašnjih stanovnika i njihovih potomaka, kao i rimokatoličkih sveštenika iz Novog Kneževca i Kikinde osvećen je krst i održana prigodna molitva. Prema rečima predsednika SO Novi Kneževca Nandora Ujheljija inicijativa za podizanje ovog krsta potekla je od nekadašnjih stanovnika ovog naselja.

Sam krst podignut je na zemlji u vlasništvu Čanadi Karolja iz Novog Kneževca, koji je na tom mestu imao i salaš. Kako je Čanadi istakao u razgovoru, ovo je veliki dan za sve nekadašnje stanovnike ovog naselja jer su se komšije i rođaci ponovo okupili zajedno.

Salaš Markovih na Plandištu bio je nekoliko generacija u njihovom vlasništu. Mladen Markov, današnji stanovnik Novog Kneževca, rođen je upravo na salašu svoga oca Đurice i dede Mladena, koji su poznatiji pod nadimkom „Đalinski“. 

Hermina Nježić, rođena Perkučin, je takođe do svoje pete godine živela na salašu svojih roditelja Vojislava i Milice, na crnobarskom drumu, na pola puta između Novog Kneževca i Crne Bare. Ona se u razgovoru osvrnula na to ko su sve nekada bili salašari na „crnobarskom drumu“.

Nakon završetka ceremonije osvećenja krsta, druženje je nastavljeno u prostorijama KUD „Tisađenđe“ u Novom Kneževcu. U holu je prikazana izložba fotografija na temu života na salašima, koja je prema rečima Ujheljija, uspešno realizovano zahvaljujući upravo nekadašnjim salašarima koji su bili voljni da ustupe svoje porodične fotografije.

Čitavu manifestaciju organizovali su udruženje građana „Za bolji Novi Kneževac“ i KUD „Tisađenđe“ uz podršku mnogobrojnih novokneževačkih porodica.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena