Yunet
 

Društvo

Obnovljeno jevrejsko groblje u Novom Kneževcu

TV Cink • Radovan Nježić • 18. novembar 2021. • 13:34 •

Obnovljeno jevrejsko groblje u Novom Kneževcu

Uz prisustvo vrhovnog rabina Isaka Asijela i mnogobrojnih članova jevrejske zajednice u Srbiji, kao i predstavnika lokalne samouprave i građana Novog Kneževca, osvećeno je jevrejsko groblje u Novom Kneževcu.  Zahvaljući neumornom radu profesora dr Teodora Kovača, rođenog u Novom Kneževcu, koji je sa svojim pokojnim bratom godinama prikupljao sredstva, ovo groblje je konačno obnovljeno. „Čika Teo“, kako ga zovu njegovi prijatelji i poznanici, inače rođen 1923. godine,  nije skrivao svoje uzbuđenje.

Vrhovni rabin Isak Asijel održao je molitvu, dok se prisutnom skupu u ime lokalne samouprave obratila predsednica opštine Irena Slavković. U ime jevrejske zajednice obratili su se predsednica jevrejske opštine Zrenjanin Liljana Popov i predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije Robert Sabadoš.

Prvi Jevreji su u Novi Kneževac došli krajem 17. i početkom 18. veka, dok je tokom druge polovine 19. veka podignuto jevrejsko groblje. Novokneževačka jevrejska zajednica nestala je u vihoru Drugog svetskog rata, kada je od 65 Jevreja prema popisu iz 1941. godine, rat preživelo svega šestoro ljudi.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena