Yunet
 

Kultura

Esencija Severnog Banata na izložbi Gorana Novakova – kuvarice, gajde i hleba, masti i aleve paprike

TV Cink • Redakcija TV Cink • 1. jul 2021. • 14:22 •

Esencija Severnog Banata na izložbi Gorana Novakova – kuvarice, gajde i hleba, masti i aleve paprike

Nakon izložbe u Kikindi, Iđošu i Lazarevcu, konačno su i novokneževčani imali priliku da Kuvarice svog sugrađanina, pesnika i ilustratora Gorana Novakova pogledaju izložene u Sali Biblioteke „Branislav Nušić“. Kako je autor prilikom otvaranja izložbe rekao, od kako je za vreme vanrednog stanja počeo da crta kuvarice, nije mogao da pretpostavi da će ih do sada nacrtati više od dvesta, te da se nada da će se one uskoro naći i u knjizi.

Na otvaranju izložbe mini koncert održao je tinejdž-bend „Roj“ iz Kikinde, a zatim se na gajdama – instrumentu koji je nekada u Banatu bio deo svake proslave i svečanog događaja,  predstavio i kikindski etno-muzičar Milan Vašalić, koji pored gajdi svira još desetak arhaičnih instrumenata.

Zahvaljujući društvenim mrežama Goranove kuvarice predstavljale su Banat na nekoliko kontinenata, a više od godinu dana one se izdaju u jednom kanadskom magazinu. Kako je rekao, to što sada ima obavezu da crta kuvarice tera ga da se ne ulenji. Ipak, još uvek ne može da veruje koliku su popularnost kuvarice stekle.

I kako je gost izložbe, Milan Vašalić prilikom otvaranja rekao da je na ovoj izložbi zapravo predstavljena esencija tradicije i narodnog stvaralaštva Severnog Banata, tako su se organizatori izložbe, kao tradicionalno dobri domaćini, pobrinuli da posetioci kući ne odu gladni, te za kraj večeri priredili staru, dobru i proverenu zakusku – hleba, masti i aleve paprike.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena