Yunet
 

Kultura

U Novom Kneževcu obeležena 174 godišnjica od Majske skupštine 1848. godine

TV Cink • Radovan Nježić • 16. maj 2022. • 12:43 •

U Novom Kneževcu obeležena 174 godišnjica od Majske skupštine 1848. godine

Istorijskom tribinom i kulturno-umetničkim programom obeležena je godišnjica Majske skupštine 1848. godine i proglašenja Srpske Vojvodine u galeriji narodne biblioteke „Branislav Nušić“ u Novom Kneževcu. Novokneževačka publika imale je priliku da čuje dr Gorana Vasina, vanrednog profesora sa smera za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je svojim predavanjem objasnio koje su to okolnosti dovele do stvaranja Srpske Vojvodine i kako je ona postala zavetna misao prečanskih Srba.

Nekadašnja Turska Kanjiža i Jozefovo su imali izuzetno važnu ulogu u događajima 1848/1849. godine, istakao je Đorđe Banjac ispred Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“.

Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ je u saradnji sa narodnom bibliotekom „Branislav Nušić“ organizovalo čitav program, u kojem je pored predavanja profesora Vasina, nastupio hor „Mironosice“ iz Subotice, koji je otpevao himnu i pesme sa nacionalnom tematikom. Nakon nastupa „Mironosica“ učenici gimnazije i srednje škole „Dositej Obradović“ Leo Lerinc i Iva Damjanović su pročitali stihove Đure Jakšića i Jovana Jovanovića Zmaja, da bi na kraju solo pevač Nemanja Perkučin, uz pratnju nastavnika muzičke škole Nenada Kneževića na klaviru, otpevao pesme „Gde je Srpska Vojvodina?“ , „Ovo je Srbija“ i „Pukni zoro“.

Predavanje je održano u sklopu projekta Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“  pod nazivom " NEGOVANJE KULTURE SEĆANjA I RAD NA OČUVANjU KULTURNO-ISTORIJSKIH TEKOVINA I TRADICIJA SRBA SEVERNOG BANATA, POTISJA I POMORIŠJA ZA 2022. GODINU" i sufinansiran je od strane lokalne samouprave opštine Novi Kneževac.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena