Yunet
 

Kultura

Istorijska tribina „Vladika vršački Teodor i Ustanak Srba u Banatu 1594. godine“ održana u Novom Kneževcu

TV Cink • Radovan Nježić • 15. jun 2022. • 12:26 •

Istorijska tribina „Vladika vršački Teodor i Ustanak Srba u Banatu 1594. godine“ održana u Novom Kneževcu

Istorijska tribina „Vladika vršački Teodor i Ustanak Srba u Banatu 1594. godine“ održana je tokom proteklog vikenda u crkvi Svetog Arhangela Mihaila u Novom Kneževcu. Brojna publika  imala je prilike da čuje profesora dr Borisa Stojkovskog sa odseka za istoriju Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, koji je objasnio koje su to istorijske okolnosti dovele do ovog ustanka. On je takođe ovom prilikom istakao značaj ovog događaja u istorijskoj svesti banatskih Srba.

Predavanje je organizovalo Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“ i Srpska pravoslavna crkvena opština Novi Kneževac. Kako je istakao upravnik društva istoričar Radovan Nježić, društvo nastavlja sa organizovanjem tribina i predavanja koje za cilj imaju negovanje kulture sećanja i razvijanje kulture dijaloga.

Pored predavanja, publika je imala priliku da čuje i hor „Lira“ iz Novog Kneževca, koji je u kulturno-umetničkom delu programa, otpevao blok srpskih tradicionalnih pesama. Kako je najavljeno iz društva „Đorđe Servisjki“ za 27. jun planirano je održavanje svečane Vidovdanske akademije.

Predavanje je održano u sklopu projekta Kulturno-istorijskog društva Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“  pod nazivom " Negovanje kulture sećanja i rad na očuvanju kulturno-istorijskih tekovina i tradicija Srba severnog Banata, Potisja i Pomorišja za 2022. godinu" i sufinansiran je od strane lokalne samouprave opštine Novi Kneževac.

 

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena