Yunet
 

Kultura

Takmičenjem učenika vojvođanskih muzičkih škola obeležen Dan romske muzike

TV Cink • Redakcija TV Cink • 20. jul 2022. • 13:31 •

Takmičenjem učenika vojvođanskih muzičkih škola obeležen Dan romske muzike

Manifestacija „Svetski dan muzike – Dan romske muzike“ ove godine održana je u Novom Kneževcu. Domaćin manifestacije bila je novokneževačka Osnovna muzička škola, gde su svoje umeće na violini, tamburi, gitari, trubi i harmonici pokazali učenici muzičkih škola iz Vojvodine. Kako je manifestacija bila takmičarskog tipa, žiri je odabrao najbolje učenike koji su nagrađeni muzičkim instrumentom.

Prva manifestacija održana je prošle godine u Deronjama-centru romske tamburaške muzike, a Novi Kneževac nije slučajno odabran kao mesto gde će se drugi put održati takmičenje učenika, s obzirom da 10 odsto stanovništva opštine čine upravo Romi, istakla je pokrajinska poslanica Jelena Jovanović i ovom prilikom pozvala ovdašnja romska udruženja da aktivnije učestvuju na poboljšanju položaja Roma i Romkinja u društvu, što je i jedan od ciljeva ove manifestacije.

Nacionalni savet romske nacionalne manjine putem projekata kroz finansiranje nevladinog sektora u oblasti očuvanja romske kulture i jezika doprinosi očuvanju identiteta romske nacionalne manjine, a donacijom instrumenata na ovoj manifestaciji pomaže se mladim talentima da budu što uspešniji.

Organizator manifestacije je Romski kulturni centar Pančeva, u saradnji sa novokneževačkom Osnovnom muzičkom školom i opštinom Novi Kneževac, a pokrovitelji su Nacionalni savet romske nacionalne manjine, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena