Yunet
 

Kultura

Uručena nagrada “Aleksandar Vujić”

TV Cink • Redakcija TV Cink • 22. septembar 2022. • 13:30 •

Uručena nagrada “Aleksandar Vujić”

Novokneževačka publika ponovo je imala priliku da uživa u muziciranju dvoje izuzetnih izvođača – violončelistkinje Irene Josifoski i pijaniste Ivana Bašića na festivalu kamerne muzike „Tisin cvet“. Publika je, između ostalog, uživala u izvođenju Betovenovih i Šostakovičevih kompozicija. Kao iznenađenje večeri ovom prilikom im je uručena nagrada „Aleksandar Vujić 2022“ za vrhunsko izvođenje autorovog dela „Jevrejska svita za violončelo i klavir“ koju je dodelio Kamerni orkestar Simfonijeta.

Kako su istakli, velika je čast kada kompozitor napiše i posveti delo izvođaču, te zbog toga osećaju veću odgovornost da se delo razume i iznese na pravi način. „Jevrejsku svitu“ prvi put su izveli pre osam godina upravo na ovom festivalu, i sećaju se da je pokojni Vujić dolazio na njihove probe. S obzirom na to da oboje žive i rade u inostranstvu, kažu da su dela naših kompozitora sve traženija.

Zatvaranje Osamnaestog festivala kamerne muzike „Tisin cvet“ biće upriličeno ovog petka 23. septembra, kada će se publici predstaviti flautistkinja Zorana Momić, harfistkinja Anđela Stanković i Jefimija Šipka na fagotu. Početak koncerta zakazan je za 19 časova, a ulaz je besplatan.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena