Yunet
 

Kultura

Održana promocija knjige „Istorija Karlovačke mitropolije” u Novom Kneževcu

TV Cink • Radovan Nježić • 5. mart 2024. • 11:23 •

Održana promocija knjige „Istorija Karlovačke mitropolije” u Novom Kneževcu

Promocija knjige „Istorija Karlovačke mitropolije“ autora Gorana Vasina i Nenada Ninkovića održana je u Svetosavskom domu – čitaonici u Novom Kneževcu. Novokneževačka publika imala je prilike da čuje na koji način je nastala i funkcionisala institucija Karlovačke mitropolije u Habzburškoj monarhiji i koja je bila njena uloga u životu prečanskih Srba.

Knjiga „Istorija Karlovačke mitropolije“ je deo edicije „Prečanski Srbi do sloma Austrougarske“ koju je objavila izdavačka kuća „Prometej“ iz Novog Sada.

Kako je istakao profesor Ninković, ono što je posebno bilo interesantno tokom promocije knjige jeste aktivno uključivanje publike, te se promocija pretvorila u svojevrsnu tribinu i dijalog između autora knjige i prisutnih slušalaca.

Prema rečima jednog od autora profesora dr Gorana Vasina istraživanja na temu istorije Srba u Habzburškoj monarhiji traju od 2010. godine, te je do sada objavljeno preko dvadeset naslova u ediciji.

Organizatori ove tribine bili su Srpska pravoslavna crkvena opština Obilićevo i Kulturno-istorijsko društvo Srba severnog Banata „Đorđe Servijski“.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena