Yunet
 

Kultura

Održana promocije knjige „Ruska emigracija u Senti” u Novom Kneževcu

TV Cink • Radovan Nježić • 27. mart 2024. • 13:55 •

Održana promocije knjige „Ruska emigracija u Senti” u Novom Kneževcu

Promocija knjige „Ruska emigracija u Senti“ autora Petra Terzića iz Sente održana je u sali Narodne biblioteke „Branislav Nušić“ u Novom Kneževcu. Novokneževačka publika imala je prilike da čuje na koji način i pod kojim okolnostima su se prvi Rusi doselili u Sentu, nakon izbijanja boljševičke revolucije i građanskog rata u Rusiji, i kakva je bila njihova uloga u društveno-kulturnom životu grada Sente između dva svetska rata. Kako je istakao autor knjige gospodin Petar Terzić, ruski emigranti između dva svetska rata dali su nemerljiv doprinos razvoju kulture u Senti.

Kako je u razgovoru rekao autor, glavni kazivač za ovu knjigu o ruskim emigrantima u Senti bila je njegova majka, koja je radila sa njima u gradskoj upravi grada Sente između dva svetska rata.

Prema rečima našeg sagovornika, on se 35 godina bavi izučavanjem lokalne istorije pravoslavnog življa Sente i okoline. Inspiraciju za svoj rad pronašao je u liku i delu znamenitih Senćana, a iza sebe ima stvaralački opus od devet knjiga.

Kako je na kraju zaključio gospodin Terzić, u planu je izdavanje i desete knjige, koja će se baviti narodnim dobročiniteljima grada Sente u periodu od 1825. godine do današnjih dana.

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

Vremenska prognoza

NOVI KNEŽEVAC Vreme
Fejsbuk

Budi human - Helena