Yunet
 

Turizam

Krupanj – Oaza sporta i zdravog načina života

TV Fruška gora • Automatsko skrejpovanje • 2. novembar 2023. • 00:00 •

Krupanj – Oaza sporta i zdravog načina života

Svedoci smo da u današnje vreme omladina sve više vremena provodi u zatvorenom prostoru, pred TV ekranom, kompjuterom ili mobilnim telefonom. Slabo se kreću, sve više se druže preko društvenih mreža i malo vremena provode u prirodi. Nažalost, sve je češća pojava prekomerne težine koja nastaje kao posledica nepravilne ishrane i fizičke neaktivnosti, a koja na duže staze, može izazvati i ozbiljnije zdravstvene probleme. Takođe, svedoci smo da se već godinama unazad lokalne samouprave širom Srbije trude da omladini obezbedi što bogatiju i kvalitetniju sportsku inferastrukturu kako bi ih afirmisala da se više okrenu zdravim stilovima života i bavljenju sportom.

Jedna od lokalnih samouprava koja neprestano ulaže u unapređenje sportske infrastrukture, ali i sportskog turizma jeste i Opština Krupanj. Ovo maleno mesto, u zapadnoj Srbiji, okruženo Jagodnjom, Boranjom i Sokolskim planinama ima sve karakteristike prirodnog karantina sto je ljubiteljima prirode i sporta veoma važno. Ovakav vid karantina gostima nudi pogodan ambijent za sportske pripreme brojnih domaćih i stranih ekipa.

U srcu Rađevine postoje čak dve sportske hale, „Borivoje Ž. Milojević“ i sporska sala krupanjske Srednje škole, i osam otvorenih sportskih terena, od čega su tri velika fudbalska i pet malih.

– Sportska hala „Borivoje Ž. Milojević“ uglavnom se koristi za školski sport, ali i za letnje i zimske pripreme košarkaše, odbojkaške i rukometnme selekcije. Ona je pogodna za sve vrste halskih sportova. Minulog leta u gostima su nam bili i učesnici Letnjeg rukometnog kampa, Međunarodnog stonoteniserskog kampa i mnogi drugi – objašnjava Mladen Ilić, mladi trener FK Rađevac.

Tokom našeg boravka u Krupnju sreli smo se sa učesnicima Međunarodnog rukometnog kampa iz Crne Gore, koji za ovo mesto imaju samo reči hvale. Kažu, godi im to što se sve nalazi u neposrednoj blizini – tereni, sportska hala, bazen, restorani i hotel, a prelepa priroda koja ih okružuje ostaće im urezana u sećanje kao najlepša uspomena.

Još jedan vid sportske turističke ponude Krupnja su i tri velika fudbalska terena, od kojih se najveći i nabolji nalazi uz samo sportsku halu.

– On je opremljen veštačkom travom i reflektorima i kao takav je veoma pogodan za pripreme tokom letnjih ali i zimski perioda. Pored ovog u gradskom jezgru nalaze se još dva velika fudbalska terena sa prirodnom travom koji pripadaju FK Stolice i FK Rađevac – kaže Ilić.

Mali sportski tereni, kojih ima pet u samom srcu varoši, su mini pič sa veštačkom travom na kome se pretežno obavljaju treninzi malog fudbala, košarkaški teren sa tartan podlogom i tri multifunkcionalna terena sa betonskom podlogom.

Na naše pitanje koja je sportska disciplina najzastupljenija među najmlađima, Ilić nam je nedvoumeći se rekao da je to fudbal, jer kako dodaje deca kako navrše petu godinu, poneseni uspesima brojnih domačih i svetskih sportista, počinju da se bave ovom najzastupljenijom sportskom disciplinom.

– Kao trener selekcije 2009/2010. godišta mogu sa ponosom istaći da su naša deca veoma talentovana. Jedan od problema sa kojima se mi treneri mlađih selekcija susrećemo jeste zadržavanje pažnje, zbog sve veće upotrebe savremene tehnologije, ali i sa tim se jako dobro borimo i na različite načine afirmišemo decu da napreduju i uče – kaže naša sagovornik.

Tu tvrdnju potvrdio je i Ilićev kolega i vlasnik Fudbalske akademije golmana „Markan“ iz Beograda, Vladimir Marković, koji je svoju ekipu na pripreme doveo baš u srce Rađevine. Kako je dodao, Krupanj su odabrali pre svega zbog idealnih uslova za pripreme selekcija, ali i zbog nadaleko čuvenog prijateljskog duha i gostoprimstva. Tokom šestih priprema Krupanj je posetilo 24 golmana i 20 fudbalera iz ove beogradske akademije koji su, kako su nam rekli, izuzetno zadovoljni i uslovima i gostoprimstvom domaćina.

Pored činjenice da je sport za lokalne mališane potpuno besplatan i da Kupanj poseduje širok spektar sportova od najzastupljenijeg fudbala do odbojke, rukometa, košarke, karatea, boksa, stonog tenisa, bilijara i drugih, Rađevina se može pohvaliti i sportskom tradicijom dugom više od jednog veka. Reč je o FK Rađevac koji je osnovan 1922. godine, a koji je vek postojanja obeležio nizom sportski aktivnosti i tribina.

Što se tiče botilačkih sportova poput karatea, tekvonda i boksa, sportska sala krupanjske Srednje škole idealna je za održavanje ovih trenažnih procesa. Ona je često domaćin brojnim domaćim i regionalnim selekcijama, a prilikom naše posete zatekli smo članove Tekvondo asocijacije Beograda na čelu sa mladim i uspešnim trenerom i bivšim reprezentativcem Srbije, Lukom Stanojlović.

Kao i njegove kolege, Stanojlović je imao samo reči hvale kako za uslove tako i za ljubazne domaćine, dodajući da će se i naredne godine sigurno vratiti sa decom u srce Rađevine.

Iz svega navedenog može se slobodno zaključiti da je Opština Krupanj idealno mesto za bavljanjem sportom i početak jednog boljeg i zdravijeg načina života. I pored toga što ovo mesto poseduje bogatu sportsku infrastrukturu i veliko prirodno bogatstvo, cene iznajmljivanja sportskih terena, sala i smeštaja su veoma pristupačne, kako su naši sagovornici i krupanjski gosti rekli, jedne od najpovoljnijih u čitavoj Srbiji. Naša ekipa je bila i uverila se u kvalitet usluge i tačnost tvrdnje da u Krupanj dođeš kao gost a odeš kao prijatelj. Sada je na vas red.

Lj. Marković

Preporučujemo još …


Vojvođanska događanja
Pregled dana - video

vojvodanska-dogadanja
Budi human - Helena